Nienke over fantoompijn: ‘Als mijn kind op mijn geamputeerde tenen gaat staan doet het zeer’

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. Het heeft iets mysterieus. Er is namelijk geen medische verklaring voor fantoompijn. En de manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Vandaag doet Nienke Hage (30) haar verhaal. 

 

“Ik heb ontdekt dat ik pijnvrij door het leven kan gaan als ik mijn stomp masseer. Zo heb ik er nu al een paar dagen helemaal geen last van, ook niet van irritaties. Ik gebruik verder geen medicatie.” Nienke heeft een halfjaar geleden haar onderbeen laten amputeren. Ze werd geboren met teratomen, een soort tumoren op haar buik en onderrug. Het wegsnijden leverde een bilspierverlamming en een scheve voet op. Na vele operaties en vijf medische missers belandde Nienke in een rolstoel. Ze had research gedaan en wilde graag een amputatie, zodat lopen voor haar weer mogelijk zou zijn. Nienke bezocht meer dan negen artsen, die hier aanvankelijk niet aan wilden meewerken. Totdat haar been na een val van een paard nog ernstiger verwond raakte. “Ik huilde van geluk toen artsen vertelden dat ze toch mijn been wilden amputeren.”

 

‘Wat ik nu voel heb ik nog nooit gevoeld’

Nienke vervolgt: “Ik heb dan wel geen pijn, ik voel alles. Als ik loop voel ik heel precies de tegels onder mijn voeten, terwijl ik niet kijk waar ik mijn voeten neerzet. Als ik paardrijd dan voel ik de stijgbeugel waar mijn voet in zit. Als ik autorijd kan ik de pedalen voelen en die heel gedoseerd bedienen. Het is heel apart. Ik heb altijd een slecht been gehad dat ook nog deels verlamd was. De dingen die ik nu voel, heb ik nog nooit gevoeld. Ik kan een legopoppetje van mijn kinderen voelen als ik daar per ongeluk op sta. Als mijn jongste kind op mijn ‘tenen’ staat, dan voel ik het en zeg ik automatisch ‘au’. En ja, met mijn prothese, met de sok en met de schoen die eroverheen zit. Apart he?”

 

Geen medische verklaring

Er is geen medische verklaring voor fantoompijn, ook niet voor het fantoomgevoel dat Nienke beschrijft. “Artsen zeggen dat dit mogelijk is. Mijn hersenen blijven signalen geven aan het been dat er niet meer is. Mijn gevoel zegt heel sterk dat ik mijn been weer terug heb, dat tien jaar niet gefunctioneerd heeft. Misschien dat het toch aan elkaar gelinkt is. Ik ben met mijn amputatie gelukkiger dan ooit.”

 

Meer lezen?

Nienke was dus jarenlang vastberaden dat ze deze amputatie wilde. Filip was dat ook, en ook hij heeft nauwelijks last van fantoompijn gehad. Meer daarover lezen? Lees hier verder.

 

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring

Fantoompijn is voor iedereen anders. Wil jij jouw ervaring in onze community delen? Neem dan contact met ons op.

 

Geef een antwoord

drie + 6 =