Paardrijden met een beperking? Nienke doet het al jaren: ‘Er zijn ontelbare mogelijkheden’

Als klein meisje was ik al gek op paarden. Die liefde is met de jaren niet verdwenen. Paarden zijn prachtige dieren en paardrijden is nog steeds mijn grootste passie. Door mijn handicap vinden mensen het vaak gevaarlijk dat ik rijd, maar dat weerhoudt mij er niet van. Ik zoek overal de paarden op. Al heel lang rijd ik paard bij Manege Balans in Dreischor, een manege voor mensen mét en zónder beperking. Paardrijden als je een handicap hebt, dat kan dus gewoon!

 

Nienke (30) werd geboren met een teratoom op haar buik en rug. Het verwijderen van deze tumor verliep niet vlekkeloos: Nienke kreeg een scheve voet en belandde in een rolstoel. Begin 2020 onderging ze een onderbeenamputatie. Al bloggend gunt ze ons een kijkje in haar dagelijkse leven.

 

Voor mijn amputatie reed ik al regelmatig bij Manege Balans. Een week voor mijn amputatie had ik les bij Marian, de eigenaresse van de manege. Een liefdevolle vrouw met onwijs veel geduld en warmte. Ik realiseerde me toen dat dat de laatste keer was dat ik met twee benen zou rijden. Maar ik was vastberaden om terug te komen na mijn amputatie!

 

Na mijn amputatie

En ik kwam terug. Een paar weken na mijn operatie was ik alweer op de manege. Niet meteen om te rijden, maar wel om even te knuffelen met de dieren. En om tot rust te komen, want daar helpen paarden mij heel goed bij. Vijf maanden na de amputatie was het zover en kon ik eindelijk weer zelf rijden. Dat deed ik direct zo’n twee of drie keer per maand. Met mijn eigen prothese, die een verstelbare voet heeft die je in hakhoogte kunt zetten. Heel handig met paardrijden. Het voelde heerlijk om aan allebei de benen de beugels in te doen en gewoon te gaan.

 

Stap

De eerste keren rijden was ik nog wat voorzichtig. Ik liet het paard in het begin alleen rustig stappen, zodat ik kon wennen aan het gevoel. Voor mijn operatie had ik altijd pijn, ook tijdens het rijden. Nu had ik geen pijn meer. Wat een verademing. Eén zijn met het paard waar ik altijd al op reed: lieve, grote Joy.

 

Draf

Na een maand wennen in stap was ik er klaar voor: ik wilde héél graag in draf, want dat was heel lang geleden. Samen met twee gezellige meiden ging ik de bak in. En het is alsof Joy het aanvoelde: het gebeurde! We gingen als één door de bak in draf. Mijn gezicht vulde zich met een glimlach van oor tot oor. De vrijheid, mijn benen, de benen van het paard: we vormden een eenheid. Het geluk om weer te mogen en kunnen rijden is onbeschrijfelijk.

 

Galop

Manege Balans is voor mij dé plek om paard te rijden. De ontelbare mogelijkheden die ze hebben: zo mooi om te zien. Ze hebben bijvoorbeeld speciale zadels, speciale teugels, een opstapperron voor rolstoelgebruikers en een tillift. En bovenal werken er allemaal mensen met een hart voor mens en dier. Iedereen is er gelijk. Mijn tip voor anderen met een beperking? Vind ook zo’n fijne plek waar je kunt sporten!

 

Volgende keer misschien een galopje? Wie weet!

 

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

6 gedachten over “Paardrijden met een beperking? Nienke doet het al jaren: ‘Er zijn ontelbare mogelijkheden’

 1. Klinkt zo gaaf! Kan het ook zonder protheses wanneer je beiden onderbenen mist? Is het dan mogelijk het “sturen” aan te geven? Dacht dat je dat altijd met de benen aan gaf. Staat zeker op mij bucketlist om eens te proberen.

  1. Hoi Karin.

   Leuk dat je reageert!
   Het kan zeker met 2 missende onderbenen en geen Prothse.
   Bij ons hebben ze een tillift en speciale Zadels.
   Bijvoorbeeld Klittenband zadel. Waar 2 blokken onder je ” stompen” gedaan kan worden in een stevige en ontspannen houding.
   Sturen doe je doormiddel met de teugels. Het Been geven is niet altijd nodig.
   Paarden voelen het aan.
   Op de paralympics rijd ook een dame zonder benen.

   Je rijd niet los, er lopen altijd mensen mee met begeleiding touw.
   Ik zeg Doen!

   Groetjes Nienke

  2. Hallo Karin
   We hebben ook een ruiter gehad die beide onderbenen mist. Het rijden ging goed door het speciale zadel dat we dan gebruiken. Jammer dat deze ruiter in België woont en niet de mogelijkheid heeft vast te komen rijden. Ga eens lamgs een FPG manege om te kijken wat voor jou mogelijk is.
   Groet
   Marian Manege Balans

Geef een reactie

16 − 15 =