Parazwemmen is in opmars: ‘Het is niet snel onmogelijk’

De zwembond KNZB investeert in het aantrekken en trainen van talenten, in de hoop dat Nederland meer zwemmedailles wint op de Paralympische Spelen. Ook mensen met een amputatie komen hiervoor in aanmerking. Is zwemmen met een amputatie ingewikkeld? Hoe word je para(top)zwemmer? Iedereen heeft een andere handicap: is een competitie eigenlijk wel eerlijk? We vroegen het talentcoach, zwemtrainer én fysiotherapeut Linda Huisjes (30).

 

Waarom is zwemmen een goede sport voor mensen met een amputatie?
“In het water heb je relatief weinig last van een amputatie. Het geeft een stuk bewegingsvrijheid, die mensen met een amputatie niet op het land ervaren. Iemand die een been mist bijvoorbeeld, vindt het vaak heerlijk om horizontaal te bewegen. Het is knap hoe mensen kunnen compenseren met andere lichaamsdelen. In het water train je je complete lichaam: alle spiergroepen en gewrichten. Je krijgt er een goede rompstabiliteit van, daar heb je in het dagelijkse leven weer profijt van. Het is ook goed voor de doorbloeding. Iedereen die ooit een zwemdiploma heeft gehaald kan ermee beginnen. Hulpmiddelen zijn niet nodig – en trouwens ook niet toegestaan in de topsport.”

 

Kan het met alle amputaties?
“Ja, ik denk het wel. We zien internationaal zelfs mensen die twee armen én twee benen missen en toch zwemmen. Het is niet snel onmogelijk.”

 

Er zijn in competitieverband ook mensen die ‘alleen’ een onderbeen of onderarm missen, of last hebben van dwerggroei. Is zo’n competitie wel eerlijk?
“Er zijn classificaties. Er zijn in totaal veertien verschillende klassen, waarvan tien fysiek, drie visueel en één verstandelijk. Bij de fysieke klassen doen we tests om te bepalen in welke klasse iemand thuishoort. Tijdens de classificatie bekijken we wat de beperkingen zijn in het zwemmen. Dat vergelijken we met anderen. Een deel van de tests gebeurt in een behandelkamer, een ander deel in het water. Dan krijg je een classificatie. Maar er zullen altijd mensen in de uiteinden van de schalen zitten.”

 

Hoe word je een topzwemmer?
“Het is een technische sport. Hoe jonger je start, hoe beter. Internationaal gaat het niveau heel snel omhoog momenteel. Als je wilt uitblinken, moet je er zo vroeg mogelijk mee beginnen.”

 

Benieuwd hoe je begint met zwemmen met een amputatie? Lees het hier.

 

Jong geleerd is oud gedaan dus. Hoe komt dat?
“Het kost tijd om de basistechniek – in dit geval spreekwoordelijk – onder de knie te krijgen. Hoe ouder je bent, hoe lastiger het is om je aan te passen. Sporten die minder technisch zijn, kun je wellicht makkelijker op hoog niveau beoefenen. Maar ik wil wel benadrukken dat iedereen kan gaan zwemmen, ook als recreant. Alleen voor topsport is het handig dat je op een zo jong mogelijke leeftijd begint.”

 

Hoe kunnen mensen zich aanmelden?
“De KNZB vindt het belangrijk dat íédereen zich in het water kan bewegen en stimuleert daarom parazwemmen in heel Nederland. We helpen dus alle zwemmers, ook recreatieve zwemmers, ongeacht beperking, leeftijd of woonplaats. Mail je verzoek naar para-meezwemmen@knzb.nl. Ben je onder de 16 jaar? Dan organiseren we open trainingen. Ben je ouder, dan bemiddelt de KNZB voor een zwemplek bij jou in de regio.”

 

Wil jij ook zwemmen? Vraag je fysiotherapeut om individueel advies. Hou er ook rekening mee dat je het water niet in kunt als je wondjes aan je stomp hebt. Als je van plan bent om te gaan zwemmen, kan het handig zijn om thuis aanvullend basis krachtoefeningen te doen. Denk bijvoorbeeld aan elastiekoefeningen en buik- en rugspieroefeningen.

 

Wil je meer weten over sporten met een amputatie? Zo kies jij de juiste sport.

 

Geef een antwoord

vijf + 14 =