Patricia over covers: ‘Het kan mij niets schelen dat mensen kijken’

“Wanneer krijg jij je nieuwe been?”, vraagt iemand me. “Hoezo, een nieuw been? Ik heb toch een prothese”, vraag ik terug. “Nou, zoiets wat op een echt been lijkt, bedoel ik.”

 

Blogger Patricia (54) viel van een keukentrapje en verbrijzelde haar knie. Na lang wikken en wegen koos ze in 2019 voor een amputatie. Haar linkerbeen werd door de knie geamputeerd. Momenteel probeert ze haar oude leven weer op te pakken. Patricia is getrouwd en moeder van twee volwassen dochters. Ze werkt in het onderwijs en is actief in een toneelgroep. Met haar blogs relativeert ze wat haar overkomt.

 

Vóór mijn amputatie was ik ervan overtuigd dat ik zo’n been wilde waaraan je niet kunt zien dat het een prothese is. Ik zag prachtige benen op internet. Siliconen covers waarin ze zelfs adertjes en haartjes verwerkt hadden. Nou, snap ik dat laatste niet echt. Al heel mijn leven probeer ik die krengen van mijn benen af te halen. Dan laat ik ze er nu toch niet expres op zetten?

 

Stoer

Ik weet nog niet of een siliconen cover financieel binnen mijn bereik ligt. Buiten dat weet ik niet eens of ik een ‘echt been’ in de vorm van siliconen of schuimplastic wel wil. Mijn dochter vindt mijn huidige mechanische prothese wel stoer staan. Zelf ben ik daar nog niet helemaal over uit. Wat ik wel weet, is dat een eventuele cover niet de kwaliteit van lopen in de weg mag staan.

 

Trots

Ik moet eerlijk bekennen dat wanneer de mussen van het dak vallen en ik een korte broek, jurk of rok aan heb, het mij niets kan schelen dat mensen kijken. En als ik dan ook op dat moment zelfverzekerd, soepel en mooi kan lopen, ik eigenlijk wel een beetje trots ben. Trots dat ik het geflikt heb weer te kunnen lopen.

 

Ik ben niet zielig

Wat ik wel erg vind, is wanneer mensen mijn prothese zien en medelijden tonen. Dat is echt het laatste wat ik wil. Ik ben niet zielig en kan een heleboel zelf! Dat wil niet zeggen dat ik  het aanbod van de groenteboer om mijn zware boodschappentas in de auto te zetten afsla. Zo stom ben ik nou ook weer niet.

 

Wat zal ik doen?

Maar goed, ik ben er nog niet over uit wat ik ga doen. Wel of geen cover? Hoe zal ik mijn koker afwerken? Wel of geen kleur? Of een motiefje? Iets wat opvalt, of juist niet? Eén ding weet ik wel: die ene met die haartjes, die wil ik zeker niet.

 

Reacties zijn welkom in de comments!

[Totaal: 3   Gemiddelde:  4.7/5]

4 gedachten over “Patricia over covers: ‘Het kan mij niets schelen dat mensen kijken’

 1. Ha patricia,
  Function over fashion kan ik aanraden. Maar doe sowieso wat je zelf op dat moment t best voelt. Toen ik eenmaal mijzelf steeds meer acepteerde heb ik niet meer gekozen voor huidkleurige covers. Je zag toch dat ze niet echt waren nou dan maar echt alles zien! Zonder protheses in mn rolstoel, vind ik soms nog wel heftig. Maar ik ben trots op mn “stelten”
  Succes met je keuze!
  Groet karin

 2. Hoi Patricia!!!

  Niks om voor je te schamen.
  Je ziet er zo superstoer uit zo!!!!
  Een cover kan superleuk zijn maar is zeker geen must.
  En wat mag jij trots zijn op jezelf want de weg die jij hebt moeten afleggen is zwaar geweest!!!
  Je bent een stoere vrouw.

  Liefs Dianne

  1. Nee mijn ook niet ik of wij kunnen gewoon verder met ons leven.Alleen je hoort noch eens als je noch rookt dat de mensen om je heen beweren het beter te weten als je zelf ik heb Vaatlijden ben er mee geboren en later stadium komt er
   Trombose bij dat zomige beweren hij heeft een Rokerbeen en dat was dan afgezet da door nee mijn nieuwe ader uit het andere been is er ingekomen en heeft de boel afgesloten tot 12 x toe. Na dotteren was het weer open 2 weken of wel eens 2 a 3 maanden zat die weer dicht rechts.Linker been nooit niets mis mee noch niet eens dat het gedotterd moest worden.Wij zijn blij dat het er af is en wat er ook gezegd woord of dat ik meer kan als andere ik leef mijn leven ik trek mijn van anderen niets van aan behalve als ze verkeerde uitspraken doen over mijn person spreek ik ze op aan en zeg hoe ze erop komen dat het van roken komt en dat het een roker been is.Dan krijgen ze de wind van voren van mijn en doe aangifte bij Politie wegen smaad en valse beschuldigen. Groeten wim

Geef een reactie

drie + vijf =