Patricia over fantoompijn: ‘Die pijn is doodvermoeiend’

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. Het heeft iets mysterieus. Er is namelijk geen medische verklaring voor fantoompijn. En de manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Vandaag doet Patricia van der Voort (53) haar verhaal. 

 

Patricia’s linkerbeen is door de knie geamputeerd nadat ze haar knie verbrijzelde bij een val. “Ik heb altijd het gevoel van een voet waar een afgezakte sok omheen hangt, die ik zou willen optrekken. Dat heb ik dag in, dag uit. Ik kan het gelukkig negeren. Maar nu we het erover hebben, gaat mijn aandacht er toch naar toe. Het is soms gekmakend. Ik kan het niet verhelpen.”

 

Prikkeldraad

PrikkeldraadPatricia onderging haar amputatie in 2019. Momenteel heeft ze alleen nog last van het fantoomgevoel dat ze omschrijft, de fantoompijn is overgegaan. “Toen ik na de operatie de pijnmedicatie afbouwde, kreeg ik zoveel last van fantoompijn dat ik er niet meer van sliep. Die pijn is doodvermoeiend. Het voelde alsof er constant prikkeldraad onder mijn voet zat en alsof mijn been in de fik stond. Het was echt heel vervelend.”

 

Foto’s bekijken

De oplossing was tweeledig: een combinatie van medicatie en spiegeltherapie. “In de eerste fase van de spiegeltherapie kreeg ik van mijn ergotherapeut stapels met foto’s van onderkanten van voeten en benen mee naar huis. Een week lang moest ik drie keer per dag naar alle foto’s kijken en raden of ik een rechter- of linkerbeen, of rechter- of linkervoet zag. Het lijkt makkelijk, maar dat valt tegen.”

 

Spiegel

In de tweede fase van de therapie kreeg Patricia oefeningen met een spiegel. Het is een simpele truc om je hersenen voor de gek te houden, waardoor bij veel mensen de pijn afneemt. “Ruim vijftig jaar hebben de zenuwen van mijn linkerbeen mijn hersenen geprikkeld. In één keer is dat door de amputatie doorbroken. In je hoofd klopt het niet meer en je hersenen verzinnen vervolgens flauwekul.” De spiegeltherapie hielp. “De pijn werd minder en uiteindelijk heb ik helemaal geen pijn meer, alleen fantoomgevoel. Ik gebruik dus ook geen medicijnen meer.”

 

Prettig

“Van de week voelde ik jeuk onder mijn geamputeerde linkervoet. Automatisch gaat mijn hand er dan naar toe om te krabben. Ik kan het een plek geven en ermee leven. Het hoort er inmiddels gewoon bij. Soms vind ik het zelfs wel prettig. Ik zou het raar vinden als ik helemaal niks meer zou voelen. Ik weet dat niet alle amputaties succesverhalen zijn en dat sommige mensen het er veel moeilijker mee hebben. Daarom tel ik mijn zegeningen.”

 

Meer ervaringen lezen?

Filip heeft nauwelijks last van fantoompijn: ‘Waarschijnlijk omdat mijn hersenen voorbereid waren’
Karins prothese helpt tegen fantoompijn: ‘Ik heb van alles geprobeerd, met bizarre bijwerkingen soms’

Geef een antwoord

4 × 4 =