Patrick vindt Cockpit app onmisbaar: ‘Ik haal zo het meeste uit mijn lijf’

Patrick Molenaar (57) woont in het zuiden van Portugal. Ongeveer drie jaar geleden, tijdens een weekendje weg, kreeg hij een zwaar motorongeluk en verloor hij zijn linkerbeen. Sinds zijn amputatie heeft hij een microprocessorgestuurde protheseknie én maakt hij gebruik van de Cockpit app: een app die fungeert als het controlecentrum voor gebruikers van de Ottobock C-Leg-, Genium- of Genium X3-prothese.

 

Patrick is enorm te spreken over de app. “Door mijn microprocessorgestuurde knieprothese kan ik eigenlijk alles doen wat ik voorheen, toen ik beide benen nog had, ook kon. Ik loop, kan traplopen en sport zonder problemen. De Cockpit app is een verlengde daarvan, het maakt het allemaal nog nét wat makkelijker. De app is een fantastisch systeem, dat mij dagelijks helpt het meeste uit mezelf te halen.”

 

Data delen

De Cockpit app is beschikbaar voor Android en Apple. De app is gekoppeld aan je prothese en als gebruiker kun je direct gebruikmaken diverse instellingen en krijg je inzicht in verschillende statistieken. Bijvoorbeeld het aantal gelopen stappen, het aantal geklommen traptreden, afgelegde afstanden en resultaten in specifieke sportstanden. “Ik vind het leuk om die statistieken bij te houden”, vertelt Patrick. “Per dag, maar ook per week of zelfs per maand. Het is fijn om te weten hoeveel ik beweeg.”

De mogelijkheid om data direct te delen met de instrumentmaker, is uniek aan de app en handig op afstand. Deze kan namelijk de conditie van de prothese op afstand beoordelen, zonder dat de gebruiker daar persoonlijk bij aanwezig moet zijn. Patrick: “Mijn contactpersoon in Nederland ziet het direct als er technische mankementen zijn of storingen optreden. En hij ziet of mijn prothese onderhoud nodig heeft. Doordat hij met me meekijkt, kan hij advies geven. Moet de prothese worden nagekeken? Dan kan ik daarvoor een afspraak maken. Soms is dat niet nodig, dan is een reset genoeg. Het is fijn dat problemen op deze manier snel zijn opgelost. Dat ik via het MyOttobock-account mijn contactpersoon aan de app heb gekoppeld, motiveert me daarbij extra om meer te bewegen.”

 

Diverse instellingen

De microprocessorgestuurde prothese onderscheidt zich van andere prothesen doordat deze automatisch reageert op bepaalde situaties en acties. Bijvoorbeeld ondergrond. “Ga je een helling af, dan remt de knie als het ware. En bij traplopen geeft de prothese een swing, waardoor je gemakkelijker traploopt”, legt Patrick uit. Met de app kun je daar zelf instellingen aan toevoegen. “Mijn knie staat standaard in de stand lopen. Maar als ik ga rennen, dan zet ik hem via de Cockpit app gemakkelijk in renstand. Zo geeft de knie een bepaalde weerstand, waardoor je makkelijker rent.”

Met één druk op de knop zet Patrick zijn knie vast, en met dezelfde druk op de knop ook weer los. Of hij zet de knie vast in een bepaalde hoek. “Soms is dat handig. Bijvoorbeeld bij kleiduifschieten, waarin je eenzelfde soort houding aanhoudt als bij golfen. Je gaat door je knieën, en moet zo blijven staan. Met behulp van de app zet ik mijn prothese in de juiste stand en houd ik die stand aan. De app biedt daarin heel veel mogelijkheden: als jij het prettig vindt om je knie vijf graden meer te kantelen, dan stel je dat gemakkelijk in. Dat maakt de app geschikt voor iedereen met een microprocessorgestuurde protheseknie.”

 

Onmisbaar

Volgens Patrick is de Cockpit app onmisbaar. “Koop je een auto, dan heb je een autosleutel nodig. Hetzelfde geldt voor mijn prothese: natuurlijk werkt die zonder de app, maar de app hoort er wel écht bij. Ik haal het meeste uit mijn lijf door een combinatie van drie dingen: mezelf, de technische knie én de app. Het vult elkaar aan. Ik kan zeker 96 procent van de dingen die ik voor mijn amputatie ook kon. Mijn leven is eigenlijk niet veranderd.”

Benieuwd hoe Patrick de lockdown doorkomt? Vorig jaar interviewden we hem over zijn leven in de lockdown in Portugal.

 

Meer informatie over de Cockpit App? Lees er meer over op de website van Ottobock.

 

Geef een antwoord

6 + 2 =