Patrick laat zich ook tijdens de lockdown in Portugal niet beperken door zijn prothese: ‘Ik blijf werken en sporten’

Patrick Molenaar (56) is altijd positief. Ook de coronacrisis, die hij in Portugal beleeft, benadert hij op die manier. Dat hij lekker kan blijven werken, regelmatig een tripje naar de supermarkt maakt en fit en in beweging blijft, draagt daar natuurlijk aan bij. Maar zijn motto is altijd al: het leven stopt niet bij tegenslag. “Gebruik de technologie die tegenwoordig volop aanwezig is en blijf op die manier doen wat je altijd al deed.”

 

Patrick verhuisde vijftien jaar geleden naar het zuiden van Portugal. Daar heeft hij, samen met zijn vrouw, een eigen bedrijf in interieurstyling. Als oud-motorinstructeur was het een kleine stap om ook in Portugal met vrienden op de motor te stappen. Drie jaar geleden was hij een weekend weg in het noorden van Portugal. Daar kreeg hij een zwaar motorongeluk en verloor hij zijn been. Patrick: “Ik heb er nooit problemen mee gehad. Wat ik altijd al deed, doe ik met mijn prothese nu nog steeds. Het beperkt me dus totaal niet. Waarom zou ik mezelf wel laten beperken door deze coronacrisis?”

 

De situatie in Portugal

De situatie in Portugal lijkt sterk op de situatie in Nederland. Mensen mogen de straat op om een boodschap te doen, maar worden wel geadviseerd zo veel mogelijk thuis te werken. En horeca, hotels en kapsalons zijn dicht. Patrick kan wel blijven werken. “Op dit moment heb ik nog weinig last van het hele coronaverhaal. Ik mag gewoon naar de zaak en dat doe ik ook elke dag. Wij werken in projecten die langer lopen. Daarom hebben we nu nog genoeg werk te doen, al is de aanwas van nieuwe projecten wel geslonken. Dat ga ik aan het einde van dit jaar wel merken”, denkt Patrick. Hij houdt overigens volop rekening met zijn collega’s. “De regels van de overheid hebben we te respecteren. Thuiswerken is gelukkig, met de technologie van tegenwoordig, heel goed mogelijk. Ik heb een verantwoordelijkheid naar mijn medewerkers, zij werken dus gewoon thuis. Dat vinden ze prettig, merk ik.”

Zijn sociale contacten mist hij overigens wel. “Mijn vrouw en ik zijn hele sociale mensen, dus natuurlijk mis ik het om mensen fysiek te zien en te spreken. Maar we onderhouden het contact wel intensief, nu alleen via de telefoon, WhatsApp en de computer. En we hebben een luxe supermarkt bij ons in de buurt, waar je altijd wel iemand tegen het lijf loopt. Figuurlijk dan hè. Zo heb je toch nog iets van contact. Fijn, want in buurland Spanje mag niemand zijn huis uit en mogen kinderen amper in hun eigen tuin spelen. Dat lijkt me echt verschrikkelijk.”

 

Op afstand trainen met een personal trainer

“Voordat ik mijn ongeluk kreeg, trainde ik drie keer per week met een personal trainer”, vertelt Patrick. “Ook toen ik uit het ziekenhuis kwam, bleef hij mij helpen. Op het moment trainen we ongeveer twee keer in de week. De afgelopen weken deden we dat online, via iPhone of iPad. Gelukkig komt hij sinds een paar dagen weer naar me toe. Het appartementencomplex waar ik woon heeft een grote tuin, veel trappen en een groot grasveld. Hier kunnen we, op afstand, toch lekker door blijven sporten. Op die manier blijf ik ook tijdens de crisis fit.”

Die discipline heeft er bij Patrick eigenlijk altijd al wel in gezeten. “Ik kom altijd op tijd uit bed en houd me strikt aan een dagritme. Dat is tijdens deze crisis niet anders. Sterker nog: ik probeer mijn leven zo veel mogelijk te leiden zoals ik dat normaal gesproken zou doen”, legt Patrick uit. “Thuiswerken maakt het heel makkelijk om even naar de koektrommel te lopen en snel wat te snaaien. Maar dat is natuurlijk fout. Zeker met een prothese moet je op je gewicht letten. De maat van de koker om mijn been is een belangrijke factor in hoe vrij ik ben om te gaan en staan waar ik wil. Daar let ik na mijn ongeluk natuurlijk wel extra op: ik moet regelmatig lopen, ik moet mijn kracht behouden en ik moet oefeningen blijven doen. Daarom neem ik sporten heel serieus.”

 

Tijd voor andere dingen

Naast werken en sporten maakt Patrick genoeg tijd voor andere dingen. Samen met zijn vrouw heeft hij onlangs een nieuw appartement in Portugal gekocht. De werkzaamheden gaan door, dus is hij daar druk mee bezig. “Ik ga twee of drie keer per dag langs om te kijken hoe het gaat. Ik heb dus voldoende afleiding in deze tijd”, zegt hij. Maar dat is niet het enige. Patrick besteedt ook tijd aan zijn eigen boek. “Toen ik in het ziekenhuis lag heb ik veel contact gehad met mijn arts. We hadden een leuke klik. Hij zei: jij moet een boek schrijven. Omdat steeds meer mensen mij vertelden dat ik een inspiratie vormde, kreeg ik zin om mijn positieve verhaal op papier te zetten. Via-via kwam ik in contact met een schrijver en zo geschiedde”, vertelt Patrick. “Ik zit zelf in een luxepositie, ik heb het financieel niet slecht. Wanneer je afhankelijk bent van verzekeringsmaatschappijen, is het veel moeilijker om aan een goede prothese te komen. De opbrengst van het boek wil ik daarom schenken aan een jongen van twaalf in Nederland. Ik hoop dat hij op die manier een sportprothese kan krijgen.”

 

Sluit jezelf niet af van de buitenwereld

Voor Patrick is zijn prothese onmisbaar: het brengt hem waar hij wil zijn en het maakt hem onafhankelijk van anderen. In deze tijd misschien wel nóg belangrijker dan anders. “De ruimte waarin we ons kunnen bewegen is gelimiteerd. We kunnen niet naar restaurants of even socializen. Dat is niet anders. Maar sluit jezelf vooral niet af van de buitenwereld. Het is zo belangrijk om te blijven doen wat je altijd al doet”, wil Patrick iedereen meegeven.

Zijn uitdaging voor volgend jaar? Leren skiën. “Dat had ik eigenlijk dit jaar willen proberen, maar het is er niet van gekomen. Volgend jaar, wanneer corona verleden tijd is, ga ik dat zeker doen!”

 

Deel jouw verhaal met de community

We zijn ook nieuwsgierig naar jouw verhaal. Hoe beleef jij de (intelligente) lockdown? Waar loop jij tegenaan? Deel jouw antwoord in de comments en wie weet interviewen we jou de volgende keer!

 

Stay safe!

3 gedachten over “Patrick laat zich ook tijdens de lockdown in Portugal niet beperken door zijn prothese: ‘Ik blijf werken en sporten’

 1. Beste Patrick,
  Afgelopen december hebben wij elkaar in Nederland ontmoet. Hoe jij om gaat met de situatie is een inspiratie voor velen. Je bent zo positief, bezit veel aanpassing- en doorzettingsvermogen. Het leven stopt immers niet bij tegenslagen. We leven in een moderne maatschappij waar veel mogelijk is. Niet denken in problemen maar in uitdagingen en/of oplossingen!! Dat brengt jou waar je nu staat. Geweldig! Met jou instelling gaat skiën zeker lukken!

 2. Hai deze gigantische doorzetter in dit verhaal is mijn broer! Ik ben waanzinnig trots op hem hoe hij in het leven staat. Dit was ik al voor het ongeluk maar nu helemaal!! Zo ontzettend positief ingesteld en een ontzettende vechter!!! Maar ook heb ik ontzettende bewondering voor zijn vrouw die altijd voor hem klaarstaat!
  💪💪💪👍🙏

  1. Beste Patrick,
   Afgelopen december hebben wij elkaar in Nederland ontmoet. Hoe jij om gaat met de situatie is een inspiratie voor velen. Je bent zo positief, bezit veel aanpassing- en doorzettingsvermogen. Het leven stopt immers niet bij tegenslagen. We leven in een moderne maatschappij waar veel mogelijk is. Niet denken in problemen maar in uitdagingen en/of oplossingen!! Dat brengt jou waar je nu staat. Geweldig! Met jou instelling gaat skiën zeker lukken!

Geef een antwoord

3 + een =