Video: De eerste prothese

 

Toen Peter op 17-jarige leeftijd zijn onderbeen verloor wist hij helemaal niks van prothesen. Hoe zag zijn eerste prothese eruit?

 

De eerste prothese van Peter… Hoe was dat?

‘Nou, ik heb weleens een film gezien, van Kapitein Rob met zo’n kraai op zijn schouder en een wandelstok onder zijn been met een dop eraan. Nou, dat was alles wat ik wist. Nooit geen prothese gezien, nooit iemand gezien met een prothese, dus het was afwachten hoe dat zou gaan.’

‘Ik weet nog wel dat er een prothese gemaakt werd door de firma Fransen in Dordrecht, alom bekend in Nederland toen, en de maat werd genomen en een kokertje, en moest ik naar huis en na drie maanden weer… En precies op oudjaarsavond, dus september tot oudejaarsdag… Toen kon ik hem ophalen; toen was die prothese klaar. En hij werd aangepast en zat meteen mij goed.’

‘Ik denk: nou mooi, twee benen. Ik oud en nieuw gevierd. Toen had ik hem helemaal stuk gelopen, want ik had natuurlijk zoveel alcohol op dat ik niks meer voelde. Overal nieuwjaar gezegd en oud en nieuw en ‘Peter begint weer met twee benen.’ Nou, ik kon gelijk weer drie dagen naar het ziekenhuis omdat de stomp helemaal doorgelopen was. Dat weet ik nog. De firma Fransen.’

 

  

[Totaal: 2   Gemiddelde:  4/5]

Geef een antwoord

2 × twee =