Peter vertelt over sporten en bewegen

Beweging is belangrijk voor iedereen. Wanneer je een amputatie hebt ondergaan is dat alleen niet altijd even makkelijk. Sportieveling Peter vertelt over zijn ervaringen met sport en beweging.

 

 

Wat deed je voor je amputatie aan sporten en bewegen?

“Mijn amputatie vond plaats op 15 juni 1965. Ik was toen zeventien jaar oud. Zo’n datum vergeet je nooit. Ik was op mijn veertiende begonnen met wielrennen in clubverband en reed ook wedstrijden.”

 

Het is nu 54 jaar later. Dacht je als zeventienjarige jongen dat je ooit nog zou kunnen sporten en bewegen?

“Ja, daar heb ik altijd in geloofd. En door bijvoorbeeld twee keer zo hard te trainen lukte me dat ook.”

 

Wat heb je in de tussentijd allemaal gedaan op het gebied van sport en beweging?

“Ik ben mijn hele leven blijven sporten en heb van alles gedaan en geprobeerd. Ik heb heel veel gefietst en deed aan tafeltennis, biljarten, jeu de boules, schaken en ik heb muziek gemaakt. Daarnaast heb ik altijd veel en hard gewerkt en nu de laatste achttien jaar veel gereisd met caravan en camper door Europa.”

 

Wat is je allermooiste ervaring op het gebied van sport en beweging?

“Dat is een makkelijke: mijn eerste overwinning met mijn racefiets in clubverband. Hiermee won ik als prijs voor de winnende positie een beker. Die heb ik vervolgens aan de chirurg gegeven die mijn linker onderbeen amputeerde.”

 

Wat maakte deze ervaring zo bijzonder voor je?

“Iedereen raadde mij destijds af om nog te gaan wielrennen. Ik bewees ermee dat je te allen tijde je droom moet blijven najagen. En dat het wél mogelijk was die sport nog volop te kunnen beoefenen. Zien dat de chirurg geëmotioneerd reageerde op mijn gebaar deed mij toen ook erg goed.“

 

Heb je ook weleens een flinke tegenvaller gehad op het gebied van sporten en bewegen?

“Natuurlijk, genoeg. Valpartijen waardoor ik er weer dagen of weken uitlag wat wielrennen betreft. En ook teleurstellingen meer dan genoeg. Want wanneer je – zoals ik toen – traint en traint en je kunt dan maar zo’n 50 0f 60 kilometer meekomen met het peloton… Nou, dan baal je stevig. Maar dat heeft iedere renner, Je verliest nou eenmaal vaker dan je wint. Alles doe je eigenlijk voor dat ene ultieme moment. Dat moment dat alles perfect gaat. Dat geldt natuurlijk voor iedere sporter.”

 

Hoe ging je om met zulke teleurstellingen?

“Zoals gezegd leef je telkens weer toe naar dat ene moment waarop het wel een keer goed gaat. Daar heb je alles voor over en daar doe je het voor.”

 

Wat betekent sporten en bewegen voor jou?

“Heel veel. Het betekent voor mij dat wanneer je sport en beweegt je veel gemakkelijker in het leven staat, zowel fysiek als mentaal. Dat wil zeggen dat wanneer je zoals ik veel opofferingen en teleurstellingen hebt moeten verwerken met sporten, je ook veel beter tegenslagen kunt verwerken in het dagelijks leven – denk ik. Tenslotte krijg je dankzij het sporten een heel netwerk van sociale contacten, wat bijdraagt aan een rijk, positief leven.”

 

Als je één advies zou kunnen geven op het gebied van sport en beweging aan iemand die een beenamputatie heeft ondergaan, welke tip zou dat zijn?

“Gewoon lekker doorgaan , als dat mogelijk is, met al die dingen waar je mee bezig was. Je komt er vanzelf achter wat wel en niet meer kan of gaat. Zeker doorgaan met sporten en bewegen. Uiteindelijk hebben we allemaal wel ergens een handicap(je), dus leef en geniet en te allen tijde dóórgaan. Dus leef en geniet van alles wat je wel kunt en buit die dingen uit waar je goed in bent, en denk niet te veel terug aan al die dingen die toch niet meer gaan. Tenslotte: denk en doe positief, want bij mij is het glas altijd halfvol.”

 

Lees meer: Ook Martine vertelt over haar ervaringen met sport en beweging.

 

Heb jij een beenamputatie ondergaan en wil je werken aan je gezondheid en conditie? Download nu de gratis app Fitness for Amputees.

[Totaal: 2   Gemiddelde:  4.5/5]

Geef een antwoord

18 + zestien =