Hoe zorg je na de amputatie goed voor je stomp?

Een amputatie is een ingrijpende operatie. Geestelijk, maar zeker ook lichamelijk. Een amputatie laat immers letterlijk een flinke wond achter. Voor een spoedig en goed herstel is het van groot belang dat de amputatiewond goed geneest. Alleen met een goed genezen stomp kun je verder met revalideren. Hoe draag je daar zelf aan bij?

In het ziekenhuis verzorgen verpleegkundigen en artsen jouw amputatiewond(en) zorgvuldig. En ze verversen je verband en zwachtels. Tijdens de revalidatie ben je ineens zelf verantwoordelijk voor de verzorging van je amputatiestomp, litteken én gezonde been. Een flinke overstap. Goede zorg is echter wel ontzettend belangrijk. Voor je verdere revalidatieproces én – op een later moment – voor een goede fitting van je prothese.

Hoe zorg je goed voor je amputatiestomp?

De juiste zorg voor je stomp begint in het ziekenhuis. Direct na je amputatie ontvang je zorg van artsen en verpleegkundigen. En daarnaast ontvang je ook instructies van je fysiotherapeut of verpleger voor een goede stompverzorging na je ziekenhuisopname.

Belangrijke handelingen tijdens de verzorging van je amputatiestomp:

  • Was je stomp ’s ochtends en ’s avonds met water en zachte zeep. Droog de huid altijd grondig na.
  • Breng na het wassen een verzorgende crème aan. Bij Ottobock bieden we hiervoor de verrzorgingslijn DermaSkin . Deze huidcrèmes zijn speciaal ontwikkeld voor de verzorging van de zwaarbelaste huid. Je arts, therapeut of verpleger kan je adviseren welke producten het meest geschikt zijn voor jouw situatie.
  • Masseer je stomp regelmatig en rek het litteken voorzichtig. Je behandelaar kan je uitleggen hoe je dit het beste doet.

Klachten tijdens de verzorging van je stomp

Krijg je na de operatie last van huidplooien of samengetrokken littekens (contracturen) waardoor de bewegingsvrijheid van je ledemaat wordt beperkt? Bespreek dit dan met je revalidatieteam. Het is belangrijk om alert te zijn op eventuele problemen, zodat je infecties en toekomstige bewegingsproblemen voorkomt. Let ook op wondjes, drukpunten en blaren en meld deze klachten bij een van je behandelaars. Deze klachten vragen namelijk om medische verzorging. Wil je ook de achterkant van je stomp inspecteren? Met een spiegel heb je een beter zicht.

 

 

Meer tips voor het verzorgen van jouw stomp

Aan een goed genezen stomp en een voorspoedige revalidatie draag je zelf jouw steentje bij. Er bestaan allerlei technieken die helpen de zwelling van je stomp na je amputatie te verminderen. Zwachtelen van je amputatiestomp, het inzetten van compressiekousen of het gebruiken van siliconen liner, zijn bekende vormen van compressietherapie.