4 tips voor het schoonmaken van je prothese

Zowel een arm- als beenprothese zorgt ervoor dat jij ook zonder je missende lichaamsdeel kunt functioneren. En of je hem nu dagelijks gebruikt of niet, het is ontzettend belangrijk om je prothese goed te onderhouden. Want zorgvuldig onderhoud verlengt de levensduur. Maar hoe doe je dit en waar moet je aan denken?

 

De vier tips die we in dit blog geven, zijn algemene tips. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende prothesen – die ook nog eens allemaal anders schoongemaakt dienen te worden. Overleg daarom altijd met je instrumentmaker over het schoonmaken van jouw prothese.

 

Tip 1: Zie het schoonmaken van je liner als onderdeel van je dagelijkse hygiëne

Als je een beenprothese hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk ook een liner: een soort sok die je over je stomp aantrekt en je stomp met de prothesekoker verbindt. Het is belangrijk om deze elke dag schoon te maken: zie dit als onderdeel van je dagelijkse hygiëne. Gebruik voor het schoonmaken altijd huidvriendelijke zeep, zonder parfum. Dit voorkomt huidirritaties en schade aan je liner.

Stap voor stap zien hoe je je liner schoonmaakt? Je ziet het in onze video ‘How to clean my liner’.

 

Tip 2: Maak je koker dagelijks schoon

Ook voor je koker geldt: maak hem dagelijks schoon. Dit doe je al eenvoudig met een vochtige doek. Is je koker vies of toe aan een intensievere reiniging? Dan kun je hem schoonmaken met een desinfecterend middel. Maak ‘m daarna met de vochtige doek nog eens schoon.

 

Tip 3: Vermijd (langdurige) hitte

Zorg ervoor dat je je prothese, koker en liner niet blootstelt aan hitte. Dus: leg ze niet op of naast de verwarming of in direct zonlicht. Je liner en koker maak je eenvoudig droog met een schone, droge theedoek. Je prothese leg je het beste neer in een geventileerde ruime. Zo weet je zeker dat de materialen het langst meegaan.

 

Tip 4: Demonteer nooit zelf je prothese

Wil je je prothese écht grondig schoonmaken? Haal ‘m dan nooit zelf uit elkaar. Alle onderdelen zijn op een speciale manier gemonteerd door een deskundige. Laat je prothese dus in elkaar zitten als je ‘m wilt schoonmaken.

 

Hoe maak jij je prothese schoon?

Dit zijn slechts vier algemene tips, maar we weten zeker dat er nog veel meer zijn! Dus we zijn benieuwd: hoe maak jij jouw prothese schoon? Deel het in de comments en inspireer anderen.

[Totaal: 4   Gemiddelde:  5/5]

3 gedachten over “4 tips voor het schoonmaken van je prothese

 1. voor het “aantrekken” van de siliconen koker smeer ik de stomp in met pc30v, een olie, en dat bevalt prima. de stomp glijdt dan beter in positie in de koker. de olie wordt opgenomen door de huid en de koker zit goed om de stomp.

 2. Dat is een goeie vraag zeg.
  Eigenlijk weet ik niet eens zo goed hoe ik mijn prothese moet schoonmaken….
  Er zitten 16 electrodes in dus iets met vocht lijkt mij niet heel verstandig 🤔
  Dus op mijn agenda komende week staat.
  Navragen hoe de prothese koker van binnen schoongemaakt moet worden.

 3. Mijn liner was kk iedere dag met zuiver water, net als mijn stomp. Met zeep was ik het huidvet weg en dan plekt de liner veel te fel aan de linee. Smorgens wrijf ik wat talkpoeder op de stomp en dan de liner erover, zo kan hij de ideale positie nog innemen . Om de zoveel tijd hangt er dan toch een laagje vuil in de liner,van huid etc…, dan leg ik de liner in de gootsteen met wat javel en water. Slecht voor de liner of silicone?? Bullshit, hij is al 8 haar oud en in prima conditie.

Geef een reactie

zestien − dertien =