Rennen met blades, simpel toch?

Logisch dat je hard kunt rennen met blades, het zijn net veren die je vooruit duwen! Wie bladebabe Marlou van Rhijn ziet rennen, denkt misschien dat het zo simpel is. Maar we kunnen je vertellen: no way!

 

Lopen op stelten met veren

Marlou van Rhijn (Foto: Patrik Lundin/Getty Images voor Ottobock)

Stel je eens voor dat er stelten met veren onder je schoenen worden bevestigd. Vervolgens wordt je gevraagd om een stuk te rennen. Dat valt tegen! Allereerst moet je helemaal opnieuw je evenwicht vinden. Bovendien vraagt het rennen om veel kracht, balans en spiercontrole.

 

Bij rennen op een sportblade komt daarnaast flink wat kracht te staan op de stomp van de sporter. Dit kan – zeker in het begin – leiden tot (spier)pijn en blaren. Net als elke sport vraagt rennen op een blade dus om training, training en nog eens training!

 

Just do it

Gelukkig is er goed nieuws! Met voldoende training en doorzettingsvermogen is het namelijk voor veel mensen mogelijk om te leren rennen op een sportblade. Rennen op blades is mogelijk met een onderbeenamputatie en een bovenbeenamputatie, en met zowel een enkelzijdige als een dubbelzijdige amputatie. Is je lichamelijke gezondheid goed, net als de gezondheid (en vorm) van je stomp? Dan is rennen op blades misschien wel wat voor jou. Ga eens met je instrumentmaker in gesprek om zijn of haar mening te horen.

 

Aan de slag met je gezondheid? Start nu met de gratis app Fitness for Amputees.

Krachtpatser

Een beginner zou trouwens helemaal niets kunnen met de blades van een topsporter als Marlou van Rhijn. Haar sportblades zijn namelijk ontzettend stug. Marlou moet daardoor ontzettend veel kracht op haar sportblades zetten voordat de blades doorveren en haar dus een zetje vooruit geven. Voor een beginner is het onmogelijk om zoveel kracht te zetten op de blades. Daarom beginnen de meeste mensen met een flexibele blade die makkelijker doorbuigt.

 

Rennen met blades van Ottobock

Rennen met blades van OttobockOttobock zet zich al dertig jaar in voor de Paralympische sport. Als partner van de Paralympische Spelen en andere grote sportevenementen, maar natuurlijk ook als producent van sportblades. De blades van Ottobock zijn niet alleen geschikt voor topatleten, maar ook voor recreatieve sporters.

 

Bekijk de sportblades van Ottobock

 

Ook de overheid begint gelukkig steeds meer het belang in te zien van sporten voor mensen met een beperking. We hopen dan ook dat het in de toekomst makkelijker wordt om in aanmerking te komen voor een vergoeding van je sportprothese. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Zo staat in het Nederlandse Nationaal Sportakkoord 2018 dat blades voor een vergoeding in aanmerking moeten komen bij gemeenten. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen!

 

Heb jij weleens gedacht aan rennen met blades? Deel je ervaringen hieronder in de reacties! 

 

Geef een antwoord

13 − 9 =