Rolstoel, prothese… Blogger Patricia moet keuzes maken

Na de amputatie van haar been in maart 2019 moet Patricia een hoop knopen doorhakken. Want aan welke eisen moet haar nieuwe rolstoel voldoen? En wat voor prothese is het meest geschikt voor haar?

 

Bakbeest

Vandaag werd ik gebeld door het bedrijf dat mijn rolstoel gaat leveren. Ik heb er nu wel een, maar die is te leen en moet ik dus binnen een paar maanden weer teruggeven. Bovendien vind ik het zo’n onhandig bakbeest dat ik blij ben nu een aangepaste rolstoel te krijgen. ‘Ik wil graag van u weten wat uw situatie is er waarvoor u hem nodig heeft’, werd er gevraagd. Het liefste had ik gezegd dat ik ‘m niet nodig had omdat ik straks immers weer kan lopen. Maar ik weet donders goed dat ik ‘m af en toe toch echt wel nodig ga hebben wanneer mijn nieuwe been bijvoorbeeld even in de revisie gaat. Dus… Wat wil ik er mee?

 

Lichtgewichtje

Ik denk dat het allerbelangrijkste toch wel is dat ik de rolstoel zelf in en uit de auto kan tillen. Een lichtgewichtje dus. Want mocht mijn nieuwe been het dus even niet doen, dan wil ik toch wel mobiel blijven en met de auto weg kunnen. We wonen heel mooi en lekker buitenaf, worden wakker van de vogeltjes en het loeien van de koeien van de buurman. Maar dat wil ook zeggen dat ik weg moet met de auto om weer onder de mensen te komen. En daarbij: na de zomervakantie begint het werk weer en daar wil ik ook wel weer graag naar toe.

 

Lees ook: Autorijden met prothese: mag dat?

 

Teveel gevraagd?

Een lichtgewichtje dus. Nu ben ik dat zelf niet echt dus ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Er moet een stompsteun aan, ik moet ermee kunnen trippelen en daarbij – vertelde ik – wil ik graag het gevoel hebben dat je eerst mij ziet en dan de rolstoel. Of is dat heel raar? Teveel gevraagd? Nee toch? Ik wil namelijk op de stoel zitten in plaats van erin. Het gevoel hebben dat ik de baas over de stoel ben en niet andersom. Maar goed, we gaan het zien, maandag komen ze ‘m opmeten.

 

Been kiezen

En dan is daar de keuze voor mijn nieuwe been, daar ben ik ook al over ondervraagd. Wie ben je en wat wil je er allemaal mee? Nou ja, wie ben ik? Ik wil graag veel dingen tegelijk doen, wil graag bewegen (hoe houd ik mijn gewicht onder controle), maar ik hoef geen bergen te beklimmen of marathons te lopen. En ik doe voordat ik denk. En dat laatste kan nog wel eens een probleempje worden. Alhoewel… Worden? Door te doen en niet na denken ben ik ook twee jaar geleden van dat stomme trapje af gevallen en zit ik nu in deze situatie. Wat ik tot nu toe gezien heb van mijn mede-revalidanten is dat iedereen bedachtzaam loopt. Maar zou dat voor altijd zijn? Wat als ik een keer onbedachtzaam ben, lig ik dan meteen op mijn snufferd?

 

Wat als…

Het aanmeten van mijn nieuwe been kom snel dichterbij. De wond is eindelijk dicht en er is begonnen met zinklijm-zwachtels om het overtollig vocht uit mijn stomp te krijgen. Daarna krijg ik een liner aangemeten en daarna de koker. Ze laten nog niets los over wat voor knie/been ik ga krijgen. Dat zal wel te maken hebben met verwachtingspatronen , verzekeringswerk et cetera. Maar ik voel me net een klein kind voor Sinterklaas, zo spannend vind ik het allemaal. En ik kan niet wachten tot het eindelijk zover is. Toch baart het me ook wel wat zorgen. Gaat het wel allemaal lukken, wat als ik nou te lomp ben voor dit soort dingen?

 

Lees ook: Jouw prothese; hulpmiddel of deel van je lichaam?

 

Heb jij ook knopen moeten doorhakken voor de keuze van je rolstoel of prothese? Hoe heb jij dat aangepakt? Deel je ervaringen hieronder! 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

2 gedachten over “Rolstoel, prothese… Blogger Patricia moet keuzes maken

 1. Ik vond het ook allemaal spannend. Eerst was er de keuze qua rolstoel. In het revalidatiecentrum kreeg ik de kans een aantal modellen en types te testen. Ik heb met de Quickie helium gereden maar die voelde te fragiel aan. De ottobock Avantgarde was direct raak. Een stevig maar licht frame. Niet te opvallend, maar tegelijk toch stoer. Als laatste heb ik een aantal kuschalls getest. Ik kan weinig verkeerd zeggen over kuschall maar ze zijn te actief naar mijn gevoel. Ideaal voor mensen die echt afhankelijk zijn van hun stoel, maar als reserve oplossing niet ideaal. De ottobock Avantgarde is het dus geworden, in het blauw.
  Nadien kwam dan het been. Ik heb een onderbeenamputatie, maar als jong persoon wil ik toch nog veel actieve zaken kunnen. Mijn honden zijn heilig dus wilde ik met hen kunnen wandelen, maar ook fietsen was een belangrijke zaak. Mijn bandagist heeft me toen de ottobock triton laten testen, maar deze vond ik toch nog te stijf. Op oneffen grond werkte mijn voet te veel tegen. Dan heb ik de triton harmony gekregen om te proberen, en dat is dan ook de definitieve voet geworden. De eerste keren wandelen was wel spannend, maar tot op heden heb ik nog geen problemen ervaren, en ik loop er nu toch al een jaar op rond.

  1. Beste Joeri,

   Wat goed om te horen dat je goed geholpen bent met de Avantgarde en Triton Harmony. Het is inderdaad lastig om de juiste keuzes te maken, zeker wanneer je (nog) geen vergelijkingsmateriaal hebt. Bedankt dat je jouw ervaring met ons wilde delen!

   Hartelijke groet,

   Bieke
   (Leven met Amputatie)

Geef een reactie

8 + een =