Spiegeltherapie bij fantoompijn na amputatie

Ingrid vertelde in een eerder artikel hoe ze mede dankzij spiegeltherapie eindelijk verlost raakte van haar medicatie voor fantoompijn. Maar wat is spiegeltherapie? En belangrijker: helpt het om van fantoompijn af te komen?

 

Schrik niet: zo’n tachtig procent van alle mensen die een amputatie hebben ondergaan krijgt te maken met fantoompijn. Voor de één een vervelende klacht die af en toe opspeelt, voor de ander een probleem dat elke seconde van het leven beïnvloedt.

 

Fantoompijn… Wat is dat ook alweer?

De precieze oorzaak van fantoompijn is onbekend. Het lijkt erop dat er na een amputatie verwarring kan ontstaan tussen de zenuwen van de geamputeerde ledemaat enerzijds en de hersenen anderzijds. Je hersenen krijgen geen signalen meer vanuit de zenuwen in het geamputeerde lichaamsdeel. Hierdoor wordt dit deel van de hersenen werkeloos.

 

De zenuwen in je hersenen kunnen deze ‘verveling’ oplossen door zelf activiteit te vertonen. Hierdoor ga je dingen voelen die er niet zijn. Meer over fantoompijn kun je lezen in het artikel Drie belangrijke vragen over fantoompijn. Ook kun je lezen over de ervaringen van ervaringsdeskundige Martine in Martine over fantoompijn.

 

Wat is spiegeltherapie precies?

Spiegeltherapie is eigenlijk een simpele truc om je hersenen voor de gek te houden. Bij spiegeltherapie doe je oefeningen naast een spiegel. Hierbij is je geamputeerde ledemaat niet te zien is. Je beweegt de gezonde en geamputeerde ledemaat synchroon terwijl je in de spiegel blijft kijken.

 

Door het spiegelbeeld lijkt het alsof je geamputeerde lichaamsdeel er nog gewoon is en goed functioneert. Hierdoor denken je hersenen: hé, er is niks aan de hand! Het hersengebied dat hoort bij je geamputeerde ledemaat kan hierdoor weer actief worden. Je hersenen denken dat ze hun oude werk weer terug hebben gekregen en gaan niet langer zelf spontaan activiteiten vertonen. Het ‘foutje’ dat door de amputatie in je hersenen is ontstaan, wordt teruggedraaid. Dit kan leiden tot een afname van de pijn.

 

Een praktijkvoorbeeld van spiegeltherapie door het Radboud UMC

 

Voor wie is spiegeltherapie bedoeld?

Spiegeltherapie is geschikt voor mensen met chronische pijn die wordt veroorzaakt door een ‘verkeerde bedrading’ in de hersenen. Zoals je hierboven kunt lezen is dit ook het geval bij fantoompijn.

 

Vanwege de aard van de therapie is deze zeer geschikt voor mensen met een amputatie aan één zijde. Uit onderzoek blijkt dat spiegeltherapie ook kan werken bij mensen die een dubbelzijdige amputatie hebben ondergaan. Dat blijkt ook uit het verhaal van Ingrid. Zij is tweezijdig geamputeerd en had veel baat bij spiegeltherapie om van haar fantoompijn af te komen.

 

Spiegeltherapie, iets voor mij?

Heb je last van fantoompijn? Dan is ons eerste en belangrijkste advies: schaam je niet en vraag om hulp! Te vaak horen we nog dat mensen zich schamen voor hun klachten. Ze zijn bang dat anderen het gek vinden. Maar we willen benadrukken dat je pijn écht is. Maak je fantoompijn dus bespreekbaar, zodat er een behandeling gestart kan worden.

 

Vraag je arts of behandelaar naar de mogelijkheden voor spiegeltherapie. Vaak wordt deze vorm van therapie aangeboden in combinatie met andere therapievormen, zoals Eye Movement Desentization and Reprocessing (EMDR).

 

Heb jij ervaring met spiegeltherapie? Of heb jij een andere behandeling gehad voor fantoompijn die jou goed heeft geholpen? Deel je ervaringen hieronder!

 

2 gedachten over “Spiegeltherapie bij fantoompijn na amputatie

Geef een antwoord

achttien − 6 =