Hoe zorg je na de amputatie goed voor je stomp?

Een amputatie is een ingrijpende operatie. Geestelijk, maar zeker ook lichamelijk. Een amputatie laat immers letterlijk een flinke wond achter. Het is van groot belang dat je amputatiewond goed geneest. Een goede stomp is van groot belang voor je verdere revalidatie. Hoe kun je hier zelf aan bijdragen?

Man in douche voor stompverzorging

In het ziekenhuis wordt de verzorging van je amputatiewond(en) gedaan door je verpleegkundigen en artsen, net als het verversen van je verband en zwachtels. Tijdens de revalidatie ben je ineens zelf verantwoordelijk voor de verzorging van je amputatiestomp, litteken én je gezonde been. Dat kan een flinke overstap zijn. Goede zorg is echter wel ontzettend belangrijk voor je verdere revalidatieproces en – op een later moment – voor een goede fitting van je prothese. We helpen je daarom graag met de juiste informatie, zodat dit proces een stuk eenvoudiger wordt.

> Lees meer over het zwachtelen van je amputatiestomp

 

Hoe zorg je goed voor je amputatiestomp?

De juiste zorg voor je stomp begint in het ziekenhuis. Je fysiotherapeut of verpleger geeft je daar instructies voor een goede stompverzorging, ook na je ziekenhuisopname. Allereerst dient je stomp ’s ochtends en ’s avonds gewassen te worden met water en zachte zeep. Vervolgens is het belangrijk dat de huid grondig wordt gedroogd en er een crème wordt aangebracht. Bij Ottobock bieden we hiervoor de verzorgingslijn DermaSkin, met de producten Derma Repair en Derma Prevent. Deze huidcrèmes zijn speciaal ontwikkeld voor de verzorging van de zwaarbelaste huid. Je arts, therapeut of verpleger kan je adviseren welke producten het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Een andere belangrijke handeling tijdens de verzorging van de amputatiestomp is het regelmatige masseren en voorzichtig rekken van het litteken. Je behandelaar kan je uitleggen hoe je dit het beste doet.

 

Klachten tijdens de verzorging van je stomp

Krijg je na de operatie last van huidplooien of samengetrokken littekens (contracturen) waardoor de bewegingsvrijheid van je ledemaat wordt beperkt? Bespreek dit dan met je revalidatieteam. Het is belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden, om zo infecties en toekomstige bewegingsproblemen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op wondjes, drukpunten en blaren en deze klachten bij een van je behandelaars te melden. Deze klachten vragen namelijk om medische verzorging. Ook de achterkant van je stomp inspecteren? Met een spiegel heb je een beter zicht.

 

Wij zijn zeer benieuwd naar jouw vragen of ervaringen met het verzorgen van je stomp, deel ze hieronder!

 

[Totaal: 9    Gemiddelde: 3.2/5]

Geef een reactie

acht + 14 =