Tijd voor verandering – blogger Patricia over haar thuisquarantaine tijdens de coronacrisis

“Wat ben jij in godsnaam aan het doen?!”, mompelde mijn man slaperig, vroeg in de ochtend. Mopperend reageerde ik. Ik deed oefeningen, dat kon hij zelf toch ook wel zien? Door het coronavirus zitten mijn man en ik al tweeënhalve week aan huis gekluisterd. En het was tijd voor verandering.

 

Blogger Patricia (53) viel van een keukentrapje en verbrijzelde haar knie. Na lang wikken en wegen over de diverse mogelijkheden, koos ze in 2019 voor een amputatie. Haar linkerbeen werd door de knie geamputeerd. Ondertussen probeert ze haar oude leven weer op te pakken. Patricia is getrouwd en moeder van twee volwassen dochters. Ze heeft een leuke administratieve baan in het onderwijs en is actief in een toneelgroep. Met haar blogs relativeert ze wat haar overkomt.

 

Rare tijden

Tussen het hoesten en proesten door – en gelukkig blijft het daarbij, we voelen ons nog redelijk goed – spelen we potjes Mens Erger Je Niet’ en win ik keer op keer met Canasta. Een frisse neus halen we in onze tuinhangmat, waarin we heerlijk relaxen. En de overige tijd? Thuiswerken, netflixen en geregeld een dutje om wat aan te sterken. Allemaal zonder enige regelmaat. Het zijn rare tijden, dus dan mag het… Toch?!

Lekker ontspannen, geen gedoe

Al die tijd heb ik lekker ontspannen thuis rondgereden in mijn rolstoel. Ons huis is aangepast, dus dat maakt het extra makkelijk. Ik kan toch overal bij. Zo niet, dan vraag ik het aan mijn lief. Bijkomend voordeel aan een beetje free wheelen door het huis? Ik heb geen prothese aan, dus geen gedoe met aankleden, geen knellende koker of striemen op mijn been.

 

Help! Ik kan niet meer lopen

Toch zitten hier ook wat nadelen aan. Want toen ik eenmaal de deur uit moest voor een afspraak met mijn instrumentmaker, schrok ik ervan hoe slecht ik liep. De instrumentmaker snapte er niets van. Ik moest hem wel bekennen dat ik weinig gelopen had – en óók nog toegeven dat ik mijn oefeningen niet had gedaan. Mijn instrumentmaker benadrukte nog eens hoe belangrijk het is om dit wél te blijven doen. Oók in deze gekke periode. Juist bij veel zitten en weinig beweging verzwakken de spieren in je stomp en worden ze korter. Wil je dus goed blijven lopen? Dan zal je moeten blijven trainen.

 

Ongelooflijk veel spijt

Afgelopen jaar liet ik mijn been amputeren om te kunnen lopen. Ik wilde er alles aan doen om niet in een rolstoel te belanden. En dus had ik nu ongelooflijk veel spijt. Ik voelde mezelf een ondankbaar nest. Dat was voor mij het omslagpunt. Ik sprak mezelf streng toe: ik móét meer bewegen. Daarom zette ik direct de apps met oefeningen die ik had verwijderd, zoals die van Ottobock (en kijk ik naar de Live Fitness WorkoutsLive Fitness Workouts) en Vogellanden, weer op mijn telefoon. De weggegooide mails met thuisinstructies viste ik uit de prullenbak.

 

Nooit te oud om te leren

En dus ben ik druk bezig geweest met mijn oefeningen. Nu zit ik braaf achter mijn computer. Jawel, mét mijn prothese aan. De hangmat laat ik vanaf nu links liggen. Die frisse lucht en het zonlicht doe ik liever op met een stuk wandelen. Natuurlijk is op zijn tijd een beetje relaxen nooit mis. Maar wel met regelmaat en discipline in mijn dagritme. Je bent nooit te oud om te leren, niet waar? *zucht…*

 

Lees meer verhalen van Patricia

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

Een gedachte over “Tijd voor verandering – blogger Patricia over haar thuisquarantaine tijdens de coronacrisis

  1. Hi Patricia, mentaal zal je je ook sterker gaan voelen bij die oefeningen. Als je niet hoeft dan kun je zo snel het een beetje opgeven maar deze tijden zijn bijna gemaakt om die vechters kant van jezelf te doen ontwikkelingen.
    Zet hem op de komende weken, een ding weet ik , je kan het echt!!!

Geef een reactie

1 × 4 =