Tips en tricks bij amputatie

Vrijwel iedereen die een amputatie heeft ondergaan heeft zijn of haar eigen tips en tricks. Je kent ze wel: life hacks die het leven net een stukje makkelijker maken. Zou het niet super zijn om alle tips en tricks te weten te komen van andere mensen die een amputatie hebben ondergaan?

 

Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk handige tips en tricks te verzamelen. Tips om de relatie met je instrumentmaker te verbeteren, tips om beter te leren lopen met je prothese, tips voor een optimale fitting van je prothese en meer.

 

Wij hebben alvast een begin gemaakt. Onze tips en tricks vind je hieronder. Maar we kunnen véél meer tips en tricks gebruiken! Dus heb jij een handge life hack die je graag wilt delen? Plaats dan een reactie onder een van de artikelen of stuur ons een bericht  via ons contactformulier

Het is heel spannend om opnieuw te leren lopen op een prothese. Opnieuw leren lopen biedt je echter een hoop vrijheid en zorgt ervoor dat je je dagelijks leven weer kan oppakken. Hoe zorg je ervoor dat dit leerproces zo soepel mogelijk verloopt?

Je instrumentmaker stelt veel vragen om te bepalen welke prothese het meest geschikt is voor jou. Maar het aanmeten van een nieuwe prothese is ook het uitgelezen moment om zélf vragen te stellen. Wij zetten alvast vier slimme vragen op een rijtje.

Elke prothesegebruiker zal het beamen: een goede relatie met je instrumentmaker is essentieel. Je instrumentmaker is immers verantwoordelijk voor een ontzettend belangrijk onderdeel van jouw leven: je prothese. Wat kun je zelf doen om het uiterste uit deze relatie te halen?

De feestdagen zijn voor veel mensen hét moment om flink uit te pakken met uitbundige kleding. Glitters, satijn, fluweel; in december kan het allemaal! Maar wat als je in een rolstoel zit? Hoe vind je kleding die goed past én er goed uitziet?

In dit artikel vind je algemene tips voor de fitting van je prothese. Natuurlijk weet je instrumentmaker het beste wat voor jou belangrijk is. Zijn of haar advies en tips vormen dan ook de basis voor een goede fitting.

Valt het alleen ons op? Of merk jij ook dat steeds meer personages met een amputatie te bewonderen zijn op het witte doek? Wij hebben tien films en series met ‘amputees’ voor je op een rijtje gezet. Aanvullingen zijn welkom!  

Een amputatie is een ingrijpende gebeurtenis. Het heeft een grote impact op je lichaam, maar óók op je sociale leven en emoties. Je gevoel van zelfwaarde kan flink te lijden krijgen onder al die veranderingen. Daarom hebben we drie tips om je gevoel van zelfwaarde te vergroten.

De zomer is officieel pas net begonnen maar nu al in volle gang! Heerlijk: zon, zee, strand en terrasjes. Maar met de warmte komt helaas ook het zweet… Hoe ga je daarmee om als je een prothese draagt?

Vrijwel elke reis vraagt om een goede planning, maar bij een vakantie met prothese komt vaak wat extra voorbereiding kijken. Gelukkig zijn er manieren om je trip zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Vind jij het als prothesegebruiker lastig om goede schoenen te vinden? Helaas ben je niet de enige. De verkeerde schoenkeuze kan echter leiden tot vervelende problemen: van een wiebelige houding tot een pijnlijke val. Wij hebben drie handige tips voor je verzameld.