6 tips voor een fijne vakantie met prothese

Vrijwel elke reis vraagt om een goede planning, maar bij een vakantie met prothese komt vaak wat extra voorbereiding kijken. Gelukkig zijn er manieren om je trip zo soepel mogelijk te laten verlopen.  

 

1. Vakantie met prothese? Check je prothese voor vertrek

HErvaringsdeskundige Jan op vakantie met protheseet is ontzettend vervelend om tijdens je vakantie problemen te krijgen met je prothese. Onderzoek je prothese daarom ruim voor vertrek op barstjes, vreemde geluiden en scheurtjes in je liner. Ontdek je een afwijking? Bezoek dan je instrumentmaker om je prothese te laten repareren. Zo ga je zonder zorgen op reis.

 

2. Stel een reispakketje samen

Zorg dat je alle spullen bij je hebt die je mogelijk nodig hebt tijdens je reis. Dit zorgt ervoor dat je meer ontspannen op reis gaat. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 • Zeep – Tijdens een vakantie met prothese is het – zeker in een warme omgeving – belangrijk om je prothese schoon te houden. Stop daarom een milde antibacteriële zeep in je koffer.
  Lees ook Hoe zorg je na de amputatie goed voor je stomp?
 • Anti-transpirant – Als je naar een warm of vochtig klimaat afreist, kun je de huid rondom je prothese droog houden met een anti-transpirant als babypoeder. Bespreek dit wel eerst met je arts.
  Lees ook 4 tips bij zomerhitte voor prothesedragers
 • Extra onderdelen – Het is soms lastig om te voorspellen hoe je stomp reageert op een ander klimaat. Zo kan het volume van je stomp afnemen, waardoor je prothese niet meer goed past. Denk daarom aan extra onderdelen, zoals extra prothesekousen of een ander hulpmiddel dat je normaal gesproken gebruikt in combinatie met je prothese.
 • Stompverzorging – Houd je van actieve vakanties? Dan kan het zijn dat je door alle activiteiten een blaar of wondje ontwikkelt. Zorg er daarom voor dat je verzorgingsproducten bij je hebt om je huid te beschermen en te behandelen.

 

3. Vliegen? Neem voorzorgsmaatregelen

Vliegen met een prothese is niet altijd een pretje. Zo kun je extra gecontroleerd worden bij de douane en moet je soms een flinke afstand afleggen van de vertrekhal tot de gate. Neem daarom de juiste voorzorgsmaatregelen door de vliegmaatschappij tijdig op de hoogte te brengen van je behoeften tijdens het reizen. Leenrolstoel op het vliegveld? Extra beenruimte? Extra bagage? Assistentie bij een korte overstaptijd? Neem contact op met de vliegmaatschappij zodat je onbezorgd op reis kunt.

Bekijk ook de video Etienne over reizen met zijn prothese

 

4. Kies de juiste accommodatie (en vraag hulp!)

Niet alle hotels, resorts, appartementen en cruiseschepen bieden alle voorzieningen die je nodig hebt voor een comfortabel verblijf. Welke voorzieningen voor jou belangrijk zijn, kun jij natuurlijk alleen zelf bepalen. Maak daarom een lijstje met alle voorzieningen waaraan jij behoefte hebt en selecteer vervolgens je verblijf op basis van deze criteria. Dat is niet altijd even makkelijk, dus schroom niet om een reisbureau, reisagent of reisorganisatie in te schakelen om je verder te helpen.

 

5. Blijf kalm en ken je rechten

Reizen met een prothese kan frustrerend zijn. Als je voorbereid bent en kalm blijft in lastige situaties, kunnen de meeste problemen gelukkig snel worden opgelost. Voel je je niet comfortabel in een situatie of gaat iemand over je grenzen uit? Spreek dan je zorgen uit.

Lees ook 5 tips om beter voor jezelf op te komen

 

6. Have fun!

Last but not least: vergeet niet om te genieten! Reizen met prothese is niet altijd eenvoudig, maar uiteindelijk ga je op vakantie voor je ontspanning. Geniet dus lekker van je vakantie J

 

Hoe bereid jij je voor op een vakantie met prothese? Deel je ervaringen hieronder!

 

8 gedachten over “6 tips voor een fijne vakantie met prothese

 1. Ik krijg binnen kort mijn zwem prothese en ga met het vliegtuig op vakantie. Iemand ervaring met hoe je een extra prothese het beste kan meenemen.

  Gr. Martha

 2. Ik ben in kopenhagen geweest. Een toren beklimmen voor uitzicht is vaak erg lastig of zeg maar niet te doen. De Runde Tarn in Kopenhagen heeft geen trap maar een weg binnen in de toren. Erg stijl, maar heb t met hulp gehaald!! Laatste stukje is toch een klein trapje, dan maar op de billen!
  Zo lang gelee dat ik zo’n heerlijk uitzicht zag. Ook naar beneden erg zwaar en er erg lang over gedaan. Maar zo’n overwinning!!

  1. Beste Karin,

   Wat super! Inderdaad een mooie overwinning, dat zal een geweldig gevoel hebben gegeven!
   Bedankt voor het delen 🙂

   Groetjes, Bieke

 3. Hier mijn tip; een hotline met je prothesemaker.
  Ik ben nu bezig met een fietsreis van 4 maanden (dus ik heb wel een ruimteprobleem) maar ik blijf in west Europa. Mijn prothesemaker heeft overal goede contacten dus in een noodgeval kan hij iets regelen (hoop ik, het is nog niet nodig geweest).
  Ik loop al 23 jaar met mijn onderbeensprothese en ben altijd “gewoon” op vakantie gegaan. Soms moet op een camping even creatief zijn om een douchezitje te organiseren, maar meestal is het geen probleem.
  Fijne vakantie!

 4. Hoi Jan,

  Een goed humeur is natuurlijk onmisbaar! Maar ook je andere tips zijn heel handig. Bedankt voor het delen! En een vraagje uit nieuwsgierigheid… Heb je je extra materialen ook weleens nodig gehad?

  Hartelijke groeten,

  Bieke

 5. ik neem mee:
  Goed humeur
  Extra (andere ) koker
  extra aantrekzak
  extra (oude ) prothese
  inbus slutel 4mm
  n.b. ik ga op vakantie met de caravan dus geen ruimte probleem

Geef een antwoord

20 − zestien =