Superprothese: van beperking tot superkracht

Waarom zou je de natuur kopiëren als je je hem ook kunt verbeteren? Ontdek drie mooie voorbeelden van mensen met superprothesen! 

 

Een prothese die álles kan wat een been of arm ook kan; veel mensen die een ledemaat missen dromen ervan. Maar waarom zouden we niet een keertje buiten de gebaande paden treden? Waarom wordt altijd geprobeerd om een ‘gewoon’ lichaamsdeel te kopiëren als je er ook allerlei bijzondere functies aan zou kunnen toevoegen? Laat je inspireren door drie mooie voorbeelden!

 

Superhelden

Het project Superhero Cyborgs ging aan de slag met dit idee. Zes kinderen die een ledemaat misten werden samengebracht met prothese-experts en een designteam van een softwarebedrijf. Samen ontwikkelden ze unieke prothesen die van elk kind een superheld maakten. Wat dacht je van een prothese met LED-verlichting? Of een prothese met een glitterpistool?

 

 

Lees ook 10 films en series met ‘amputees’

 

Zeemeerminstaart

Een ander prachtig voorbeeld van het verbeteren van het menselijk lichaam is het verhaal van Nadya Vessey. Nadya werd geboren met een aandoening die ertoe leidde dat haar beide benen op jonge leeftijd geamputeerd moesten worden. Desondanks heeft Nadya haar hele leven fanatiek gezwommen.

 

Toen ze als vijftiger werd benaderd door een jongetje dat haar vroeg waarom ze geen benen had, antwoordde Nadya: ‘Ken je de Kleine Zeemeermin? Ik ben ook een zeemeermin!’ Ze had geen beter antwoord kunnen geven. Het jongetje was onder de indruk; dat was nog eens een coole vrouw!

 

Zijn reactie bracht Nadya op een idee. Ze nam contact op met een bedrijf dat visuals verzorgt voor grote Hollywoodfilms. Het bedrijf was onmiddellijk enthousiast en maakte speciaal voor Nadya een levensechte én functionele staart, volledig op maat. Dankzij het unieke ontwerp kan Nadya zich met een golvende beweging door het water bewegen. Met haar staart kan Nadya zwemmen op een manier die met twee benen nooit mogelijk was geweest.

 

 

Twaalf paar benen

Waarom één ‘superkracht’ als je er ook meerdere kunt hebben? Atlete, actrice en activiste Aimee heeft maar liefst twaalf paar prothesen. Elk paar geeft haar een andere superkracht, zoals snelheid, schoonheid en extra lengte. Natuurlijk is twaalf paar prothesen niet voor iedereen mogelijk, maar Aimee zorgt er wel voor dat je anders gaat denken over wat het lichaam allemaal kan zijn. Inspirerend!

 

 

Denk er eens over na… Welke superkracht zou jouw prothese mogen hebben?

 

[Totaal: 3   Gemiddelde:  3.3/5]

Een gedachte over “Superprothese: van beperking tot superkracht

  1. Ik krijg binnen korte tijd een bovenbeen amputatie, nu is mijn vraag, hoe zit dit met het werken, ben zelf wijkverpleegkundige, en zou graag weer willen werken, misschien íets minder intensief, maar wil het wel graag oppakken. Is dit mogelijk?

Geef een reactie

vijf − 3 =