Van één rechterhand naar twee rechterhanden: ‘Wat een uitdaging’

Karin (46) heeft sinds februari 2020 een linkerhandprothese. Deze prothese met Myo-plus aansturing is nieuw in Nederland. Er gaat nog wel eens wat mis. Zo veranderde deze linkerhand plotseling in een rechterhand. Het klinkt misschien aanlokkelijk om twee rechterhanden te hebben, maar be careful what you wish for

 

stuart de prothesehand

“Kan hij ook een middelvinger opsteken?”, is een vraag die alle mensen stellen bij het zien van mijn supersonische handprothese. Het antwoord is nee, maar mijn andere hand kan het gelukkig nog wel. Bij het tillen van een stoel dit weekend, brak er een stukje van de middelvinger af en stak mijn prothese ineens wél een middelvinger op. Geluk bij een ongeluk: ik kon gelijk terecht bij de instrumentmaker. Deze kunstenaar kon mijn arm meteen repareren. Het alternatief was dat de hand anders op reis moest naar Duitsland en dan was ik weer een tijdje ‘bloot’ geweest. De gedachte van een blote Stuart staat me niet meer aan.

 

Stuart

Even een leuke anekdote: mijn stomp hebben we omgedoopt tot Stuart na mijn amputatie. Hij was knalgeel, bol en rond, en had een blaar die net een oog leek. Het geheel leek precies op Stuart the Minion. Die naam heb ik erin gehouden. Dus nu is het: ‘Stuart heeft een nieuwe jas gekregen’, ‘Stuart is een beetje dwars’ of ‘Stuart heeft het koud’. Bij de pijnpoli vonden ze het wel bijzonder maar ook grappig of hilarisch dat ik mijn arm een bijnaam gaf. En een vriendin stuurde een foto dat ze zijn jas gevonden had:

Identiteitscrisis

Terug naar mijn prothesehand. Helemaal blij was ik dus, dat die weer mee naar huis kon. Tot ik vanochtend Stuart zijn jas aantrok. De prothese bleek in een identiteitscrisis te zitten: hij was veranderd van een linkerarm in een rechterarm. Als je het spreekwoord mag geloven, hartstikke handig. Maar in werkelijkheid: net zo onhandig als twee linkerhanden. ‘Open’ en ‘dicht’ ging nog wel, maar links- en rechtsom draaien werd respectievelijk rechts- en linksom draaien. Met mijn hersenen stuurde ik om hem tegen te houden, maar hij stopte niet met draaien. Probeer dan maar eens je spieren te ontspannen: wat een uitdaging.

 

Go Go Gadget arm…

Wat was er gebeurd: ik moet mijn hand altijd een in een ‘veilige’ stand zetten om hem aan te kunnen doen. Dat doe ik via de bijbehorende app op mijn telefoon. Aangezien het een nieuw soort prothese is, is de aansturing en de bijbehorende software nog nieuw voor mijn therapeuten en instrumentmakers. Dus ook voor hen was dit een verassing en een uitdaging. Al puzzelend met elkaar is het gelukt om mijn rechterhand weer in een linker om te turnen. Wie weet wat hij allemaal nog meer kan. Go Go Gadget arm…..

 

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

4 × vijf =