Het verhaal van Ingrid – Deel 3

Van amputatie tot medicijnvrij zónder fantoompijn? Ingrid (41) vertelt in deze serie over de strijd die zij de afgelopen jaren heeft geleverd. In dit derde en laatste deel: hoe Ingrid uiteindelijk verlost raakt van de fantoompijn.  

 

Medicijnvrij zonder fantoompijn

In het vorige deel van deze serie vertelt Ingrid over de hevige fantoompijn die ze ervaart na haar amputatie. Ze krijgt zware pijnmedicatie voorgeschreven waaraan ze uiteindelijk verslaafd raakt. Maar dankzij de hulp van haar behandelaars lukt het haar om in het ziekenhuis cold turkey te stoppen met de morfine.

Ingrid voelt zich een stuk beter nadat ze is gestopt. ‘Het afbouwen van de morfine had als gevolg dat ik méér voelde. De waas was weg. Maar het leidde gelukkig niet tot meer fantoompijn.’ Daarmee ligt de weg open voor de volgende uitdaging. Morfine is namelijk niet de enige pijnstiller waarmee Ingrid wil afrekenen.

 

Lyrica

‘Ik wilde eerst van de morfine af en als laatste van de Lyrica’, vertelt Ingrid. Deze pijnstiller wordt ingezet bij bepaalde vormen van zenuwpijn, waaronder fantoompijn. ‘Ik ervoer de fantoompijn elke dag, zeker in de beginperiode,’ zegt Ingrid hierover. ‘Na mijn amputatie kreeg ik daarom direct een hoge dosering Lyrica voorgeschreven.’ Maar hoe stop je met Lyrica? En belangrijker nog: hoe raak je verlost van de fantoompijn waarvoor je Lyrica slikt?

Ingrid besluit zich te verdiepen in EMDR-therapie. Op deze vorm van therapie wordt ze gewezen tijdens haar revalidatie in Tilburg. ‘Ik had begrepen dat EMDR de aangewezen techniek was om mijn fantoompijn te behandelen. Daarom ben ik eerst eens gaan googelen. Ik heb me verdiept in EMDR en heb vervolgens een afspraak gemaakt met een EMDR-therapeut die werd geadviseerd door het revalidatiecentrum. EMDR werd eerder alleen toegepast bij een opgelopen trauma of bij verlies. Het blijkt echter dat deze methode ook een positieve bijdrage levert bij fantoompijn’.

Ingrid start het proces zonder hoge verwachtingen: ‘Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niks van verwachtte en er blanco in ging,’ vertelt ze. ‘Ik heb veel geduld moeten hebben met de behandelingen, maar het resultaat was echt verbazingwekkend. Dankzij de EMDR in combinatie met onder andere spiegeltherapie heb ik met al mijn medicijnen kunnen stoppen. Heel langzaam, maar zeer effectief.’

Na de EMDR- en (onder meer) spiegeltherapie is Ingrid verlost van het grootste deel van de fantoompijn. ‘Ik ervaar nog steeds soms fantoomgevoelens, en soms lichte pijnklachten in mijn linkerbeen, maar ze beheersen nu niet meer mijn leven. Ik heb ze onder controle. De rare stand van mijn been is ook weg. Ik heb fantoomgevoelens die opgewekt worden door bijvoorbeeld sport, maar die verdwijnen weer. Ook heb ik tijdens de therapie oefeningen geleerd die ik zo nodig toepas in mijn thuissituatie’.

 

Genieten

De therapie verandert het leven van Ingrid. Ze vertelt: ‘Ik kan momenteel weer genieten van alles wat ik doe. De fantoomgevoelens en –pijn die ik ervoer belemmerden me in mijn dagelijkse activiteiten en tijdens het slapen. Nu ervaar ik dat totaal niet meer. En als ik toch weer wat klachten ervaar heb ik duidelijke instructies en oefeningen waarop ik kan terugvallen om de gevoelens weer onder controle te krijgen.’

Hoe ziet Ingrid de toekomst? ‘Ik voel me nu beter dan ooit tevoren,’ vertelt ze. ‘Ik krijg mijn leven steeds meer op de rit en word steeds meer de Ingrid van vóórdat ik ziek werd, al ben ik er nog niet en zal ik nooit helemaal de oude worden. Maar dat hoeft ook niet. Ik hoop dat de kanker stabiel blijft en dat ik ooit zelfs nog schoon verklaard word. Ik sport inmiddels volop, ik geniet van mijn kinderen en ben actief op hun school. Stap voor stap kan ik steeds weer iets meer, ben ik steeds iets meer zelfstandig en kan ik steeds weer iets van mijn lijstje wegstrepen; elk jaar een nieuw doel. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld meegedaan aan de Handbike Battle in Oostenrijk. Mijn droom is, naast het zien opgroeien van mijn kinderen, om weer te kunnen en mogen werken’.

 

Boodschap

Ingrid heeft ook een boodschap aan iedereen die te maken heeft met fantoompijn. ‘Wat ik zou willen meegeven: schouders eronder en doorzetten. Medicatie slikken hóeft niet; er zijn andere mogelijkheden. Ik voel me nu zoveel beter dan toen ik al die medicatie slikte. Niet alleen omdat ik gestopt ben met de medicijnen, maar ook omdat ik met mijn pijn heb leren omgaan dankzij EMDR- en onder andere de spiegeltherapie en veel onderdelen van mijn leven heb aangepast. Ik beschik nu over de nodige hulpmiddelen en weet heel goed hoe ik mijn dag – en energie – moet inplannen.’

 

Wat is EMDR?

EMDR is een afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapievorm is ontwikkeld voor mensen die last blijven houden van een traumatische ervaring. Tijdens de therapie wordt aan de patiënt gevraagd om terug te denken aan de gebeurtenis, terwijl de therapeut hem of haar afleidt met beelden of geluiden. In veel gevallen verandert de herinnering aan de gebeurtenis hierdoor en krijgt het een plekje in het leven van de patiënt. Momenteel wordt onderzocht hoe EMDR kan bijdragen aan het verminderen van fantoompijn.

Geef een antwoord

vier × 5 =