Vervreemd van je eigen lichaam

Sommige mensen zijn zo kritisch op hun lichaam dat ze ervan vervreemd raken, staat vandaag op Nu.nl. Hoe kan dat? Hoe verander je dit? En is er een verband tussen een amputatie en vervreemding van je lichaam?

 

In het artikel op Nu.nl staat beschreven dat sommige mensen een afkeer voelen voor hun eigen lichaam. Het is niet altijd duidelijk hoe die afkeer precies ontstaat. Zo kan het zijn dat je jezelf niet herkent in je spiegelbeeld, bijvoorbeeld doordat je er ouder uitziet dan je je voelt.

Vervreemd van je lichaam na amputatie

Ideaalplaatje

Wat ook kan meespelen is dat veel mensen – vooral vrouwen – naar zichzelf kijken met de blik van een buitenstaander. Hierbij hebben ze een ideaalbeeld in hun achterhoofd die vaak verre van realistisch is. Het vergelijken met een onrealistisch ideaalplaatje zorgt ervoor dat je ontevreden raakt over je eigen lichaam.

 

In je hoofd, uit je lijf

Jezelf niet herkennen in je spiegelbeeld of jezelf vergelijken met een ideaalplaatje… Tot dusver staat hierboven misschien nog niet veel nieuws. Maar in het artikel staat nóg een theorie. Volgens een filosoof zijn we tegenwoordig namelijk zoveel bezig met (en in) ons hoofd, dat ons lichaam wat op de achtergrond raakt. Een andere filosoof spreekt zelfs over ‘ontlijving’.

 

Houden van je lichaam

Een manier om (weer) meer van je lichaam te houden, is volgens het artikel om na te denken over waartoe je lichaam allemaal in staat is.  In een recent onderzoek van psycholoog Jessica Alleva schreven vrouwen drie keer een kwartier over wat hun lichaam allemaal kan. Al na die drie keer hadden ze een positiever lichaamsbeeld en voelden ze zich beter over hun looks.

 

Vervreemd van je lijf… Door een amputatie

Ook na een amputatie is het mogelijk dat je je vervreemd voelt van je lichaam. Zeker in het begin kan het zijn dat je jezelf niet herkent in je spiegelbeeld. Want zag je er niet heel anders uit? Waar is de oude jij gebleven?

 

Het is heel normaal om na een amputatie een rouwproces door te maken. In het artikel Rouwproces na amputatie gaan we hier wat dieper op in. Maar wanneer je ook na langere tijd het gevoel blijft houden dat je lichaam niet (meer) bij je past, of als je zelfs een afkeer voelt voor je eigen lijf, is het tijd om hulp in te schakelen.

 

Verwerken

Natuurlijk is het belangrijk om je gevoelens te delen met de mensen om je heen, zoals je partner. Maar soms heb je behoefte aan een luisterend oor van een professional. Is er een psycholoog verbonden aan je behandelteam? Wellicht kun je eens met hem of haar praten over je gevoelens. Een optie is ook om dit te bespreken met je huisarts, die je kan doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.

 

Vergeet niet dat een amputatie een zeer ingrijpende gebeurtenis is. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je hulp nodig hebt om deze gebeurtenis te verwerken. Doe jezelf een plezier en praat over je gevoelens van vervreemding. Zo leer je hopelijk om (weer) van je eigen lichaam te houden.

 

Bekijk ook de video Etienne over zijn zelfbeeld en schaamte

 

Heb jij ook te maken (gehad) met een gevoel van vervreemding van je eigen lichaam? Deel dan jouw ervaring in de reacties hieronder.

 

[Totaal: 2    Gemiddelde: 4.5/5]

2 gedachten over “Vervreemd van je eigen lichaam

  1. Beste Karin,

    Bedankt voor je mooie reactie. Wat fijn dat je je ‘nieuwe jij’ hebt kunnen accepteren met behulp van een psycholoog en ergotherapeut. Dat zal wellicht geen makkelijk proces zijn geweest. Knap dat je het toch hebt aangedurfd en super dat je er nu de vruchten van plukt!

    Groetjes, Bieke

  2. bij mijn revalidatie heb ik een tijd lang het gevoel gehad dat er gewoon alles aan gelegen was om mij weer te laten lopen en er uit te laten zien zoals voor het ongeluk. Dat was ook mijn bedoeling. ik was iemand die kon lopen en benen had! Dat terwijl ik iedere avond en andere momenten weer mijn lichaam zag met wat er miste. dat gaf heel veel mentale problemen. Veel schaamte. Pas toen ik dat overwonnen had, door met een psycholoog te praten en mn ergotherapeute was daar heel veel mee bezig met mij, was ik meer gemotiveerd om goed te leren lopen. Zoals ik ergens reageerde op de site, mijn protheses zijn soms hulpmiddel en soms deel van mijn lichaam. Ik schaam mij nu niet meer voor mijn benen. Het is ok zo, de “nieuwe” ik is gewoon ik geworden. Neem je tijd daarvoor.

Geef een reactie

20 + veertien =