Video: Handicap en schaamte

 

 

‘Ik heb altijd willen verbergen dat ik een handicap heb,’ vertelt Peter. Om die reden heeft hij nooit uit zichzelf aan iemand verteld dat hij een prothese draagt. Waar kwam zijn schaamte vandaan?

 

Verbergen van handicap

Peter: ‘Ik heb altijd willen verbergen dat ik een handicap heb – had. Dat heb ik nooit tegen iemand gezegd. Ik ben weleens misschien een dag of een paar dagen thuis geweest, dan suggereerde ik alsof ik griep of verkouden was en dat ik niet kon komen, terwijl het misschien heel moeilijk was om te lopen op dat moment, omdat er wat irritatie achter mijn knie zat of dat ik doorgelopen had.’

‘Ik zal nooit van z’n leven ooit hebben verteld dat ik door de handicap of door het lopen op de prothese, dat ik daardoor twee dagen thuis was. Nee, dan was het waarschijnlijk griep. Ik heb het altijd geprobeerd te vermijden omdat, ja, ik schaamde me een beetje voor de handicap en ja, dat was vijftig jaar geleden. Dat hoeft nu gelukkig niet meer.’

 

Zijn er mensen die nu voor het eerst horen dat je een prothese draagt?

Peter: ‘Nou, ik zal het nooit zelf vertellen. Ik zal nooit zelf vertellen… Ik ben hier al hard aan het werk geweest omdat we vorig jaar dit huis betrokken hebben. En uiteindelijk komt de overbuurman, die komt vragen aan mij – en toen was ik al een dag hard aan het werk, ladder op en ladder af – en die zegt: ‘Peter, mag ik jou eens wat vragen?’ ‘Ja, je mag alles vragen’. Hij zegt: ‘Mankeer je iets aan je knie of je heup? Ik zie je daar zo lopen…’ Nou ik zeg: ‘Ik loop op een linkeronderprothese, al tweeënvijftig jaar’. ‘Oh, is het dat? Ik dacht al: wat gaat ‘ie toch een beetje moeilijk lopen’. Ik zei: ‘Ja, dat is het’. Hij zei: ‘Oh, dat vind ik allemaal zo knap dat jij de ladder opgaat en de trap en dat je dat hele huis schildert en die luiken’. Dus die had uiteindelijk aan het eind van de dag wel gezien dat ik niet makkelijk meer liep, laat ik het zo zeggen. En dan vind ik het niet erg om dat te vertellen. Maar ik ga niet zomaar aan iemand vertellen: ‘Denk erom, ik moet de beste stoel hebben want ik loop op een linkeronderbeenprothese’. Zo voelt het ook niet.’

 

 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  4/5]

Geef een antwoord

6 − 4 =