Video: Deel van je lichaam

 

In de loop der jaren is de prothese van Peter deel gaan uitmaken van zijn lichaam. Maar soms gebruikt Peter zijn prothese voor heel andere doeleinden 🙂    

 

Peter, is je prothese deel gaan uitmaken van je lichaam?

Peter antwoordt: ‘Ja, ja, dat is zo. Zonder prothese zou het heel moeilijk worden voor me. Of als mijn rechterknie wat meer gaat verslijten – want goed, ik loop al wel vijftig jaar met een beetje overbelasting natuurlijk op mijn goede knie, ja die is nu aan het verslijten – maar dan denk ik: als het erger wordt ben ik de eerste die bij de dokter zal vragen: ‘Kan ik een kunstknie krijgen?’ Want ik wil wél door, zoveel mogelijk.’

Hij vervolgt: ‘En ik weet nog wel, toen ik in het begin een prothese had, ja wij hadden drie… we hadden twee of drie kinderen, ja ik denk Ralf en Mark, en die haalden op zondagmorgen – mocht ik altijd uitslapen met mijn vrouw – en die prothese lag onder het bed, en die kwamen dan binnensluipen en dan probeerden ze mijn prothese weg te halen. Verstopten ze hem ergens boven, en nou ja, dan moest ik natuurlijk opspringen en roepen van: ‘Goh, waar is mijn prothese?’ En nou, dan hadden ze lol hè. Dus dan moest ik hinkend het hele huis door om die prothese te zoeken. Nou ja, dat was toen een geintje, dus daar kon ik allemaal wel tegen.’

‘Maar ja, zonder prothese… Ik zou niet weten wat het leven is zonder prothese. Ik voel het eigenlijk niet als prothese want ik doe het eigenlijk zoals iemand anders zijn schoen aandoet of zijn sokken, zo trek ik mijn… Het heeft weleens zijn voordelen. Af en toe laat ik mijn broek wel zitten en mijn linkerschoen en dan zo: hé, dan stap ik erin en dan kan ik lopen. Dus dat zou wel een voordeeltje kunnen zijn.’

‘En op vakantie en in de camper… Ja, ik heb hem weleens voor de deur gezet, dat ik denk: als er ingebroken wordt dan valt de prothese naar buiten, dan schrikt ‘ie zo hard dat ‘ie weg is. Maar ik heb hem ook weleens echt weggestopt, dat ik denk: ja, als ze binnenkomen en ze nemen hem mee dan kan ik nergens meer heen. Dus het heeft zo zijn voordelen, ook, en zijn nadelen.’

 

 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  4/5]

Geef een antwoord

15 − 3 =