Video – Met prothese op vakantie

 

 

Peter trekt zijn moderne prothese razendsnel aan. Dat geeft Jeanne een veilig gevoel, want in een noodgeval kan Peter zo snel reageren. En voor nog meer veiligheid zet Peter tijdens het reizen ook een scheepstoeter in 🙂 

 

Peter vertelt: ‘Ontwikkelingen in die protheses… Die is zo groot geweest in vijftig jaar. Als je geen vaatlijder bent, zoals ik, dan denk ik dat er goed is te leven met een prothese. Heel goed. Zowel met een arm als… Ik heb pas geleden ook weer van die myo-elektrische protheses gezien van handen, en wat voor mooie armen en handen en vingers en nageltjes, en de aders ziet lopen… Ja, fantastisch. Kan niet mooier. Je zou er bijna om vragen, maar goed.’

Peter wast zijn camperJeanne vervolgt: ‘Nou, met deze prothese… Je krijgt hem wel sneller aan. Dat geeft mij misschien ook wel een gevoel van… Wat er natuurlijk bij mij wel meespeelt: als er ooit wat gebeurt, ik noem maar even ’s nachts dat er ongenode gasten binnen zouden komen, of ook met de camper; ik ben eigenlijk diegene die toch wel snel moet reageren, vind ik, omdat Peter natuurlijk toch niet zo snel zijn bed uit kan en actie kan ondernemen. Dus dat speelt dan bij mij wel een beetje mee.’

 

Geen belasting

Jeanne: ‘En waar ik ook rekening mee houd is als we toevallig boven zijn en Peter is iets vergeten van beneden, voordat hij… En dan denk ik: oh, dan moet hij weer – hup – prothese, broek, alles aan: o, ik loop wel gauw eventjes. Dus dat zijn dingen die ik dan misschien sneller doe. En vaak zeg jij: ‘Nee, nee, dat hoeft niet’, maar ja, dan ben ik al hup weg. Ja. Maar niet dat dat verder een belasting is. Absoluut niet. Nee.’

 

Scheepstoeter

‘En met dat camperen… Met dat camperen hebben we eigenlijk – ik zal het gelijk afkloppen – nooit iets meegemaakt. Want je hoort allerlei rare verhalen van inbraak en met gas erin spuiten en mensen een beetje half bedwelmen, en dat soort dingen. Wij rijden nu veertien jaar denk ik met de camper en we hebben gelukkig nooit iets meegemaakt. Ik heb wel mijn voorzorgsmaatregelen genomen… De prothese die zet ik voor de deur, daar schrikken ze van. Nee, maar… Licht aan, geluid maken. Ik heb zo’n hele harde scheepstoeter, die heb ik bij me in bed liggen zeg maar, of boven mijn bed, dat ik heb gelijk kan pakken om geweldig veel geluid te maken. Daar zijn ze niet op berekend. En ja, nou ja, nog nooit hoeven te gebruiken.’

Bekijk ook: Martine – Samen op vakantie met een prothese

 

Prothese in het vliegtuig

Jeanne: ‘Nee. En wat voor jou… Jij neemt wel altijd een extra prothese mee hè. Toen we vorige week naar Spanje gingen met het vliegtuig, toen was dat voor jou wel even een punt van… ‘Hé, ik heb geen extra prothese om mee te nemen’. En met die camper gaat dat natuurlijk gemakkelijk mee.’

Peter: ‘Ik heb hem nooit nodig, nooit voorgekomen, maar het kan. Het kan. Dus gisteren… Vorige week toen gingen we naar Murcia met een koffertje van tien kilo, handbagage… Ja, zo’n prothese kan daar niet in. Mocht er iets zijn, dan zit je mooi te kijken. Dat is eigenlijk wel. Maar niet nodig gehad.’

Jeanne: ‘Maar toen kwam dat eigenlijk pas voor het eerst van: o ja, we kunnen geen extra prothese meenemen, terwijl: met die camper gaat ‘ie altijd mee. Ja, dan is dat geen punt.’

Bekijk ook: Etienne over reizen met zijn prothese

[Totaal: 7   Gemiddelde:  2.7/5]

Geef een antwoord

negen + drie =