Video: Revalidatie toen en nu

 

 

In deze video vertelt ervaringsdeskundige Peter over het verschil tussen de revalidatie vroeger en nu.  

 

Opnieuw leren lopen met een prothese, hoe gaat dat?

Peter: ‘Ja, over de revalidatie van vijftig jaar geleden of de revalidatie van nu… Ja, vijftig jaar geleden bestond er geen revalidatie, dan werd je teruggestuurd, terug naar het ziekenhuis en dan was er geen fysio of geen ergo maar dan was er een heilgymnast-masseur. En die heilgymnast-masseur, ja, die moest je dan vertellen hoe je revalideren moest en hoe dat je moest lopen met je linkeronderbeen. En ik weet nog heel goed dat hij een soort van… Ja, ik wil het niet zeggen maar… Ik denk dat hij lang in het leger gezeten heeft, want hij riep alleen maar: ‘Links, links, links!’ Dus met andere woorden: hij wilde hebben dat ik met mijn linkerbeen, die een beetje ging slepen, maar dat ik daar flinke stappen mee zou gaan doen.’

‘Ja, in een paar dagen tijd was dat helemaal gepiept. Ik wist dat ik links, links, links moest doen en het gevolg was: ik moest maar zo netjes mogelijk recht lopen en even grote passen. Ik heb dus hier uitgemeten hoe groot die passen zouden moeten zijn, en daar heb ik me goed aan gehouden. Ongeveer vijfenzeventig centimeter, dat zijn de passen. En dat heb ik nu al vijftig jaar gedaan.’

Ervaringsdeskundige Peter zit aan tafel in sportkleding‘Het mooiste van het hele verhaal is wel dat met die revalidatie – uiteindelijk ben ik in het revalidatiewerk terecht gekomen – en daar werkte ik al een paar jaar toen er een revalidatiearts naar me toekwam en zei: ‘Peter, nu hebben ze me net verteld dat jij op een prothese loopt’. Nou, een mooiere waardering kun je niet hebben. Toen zei ik: ‘Ja, dat is dan een slechte waarneming geweest’. Toen zei hij: ‘Ja, dat is een slechte waarneming geweest’. Hij had nooit gezien aan mij dat ik op een prothese liep.’

 

Hoe zag jouw revalidatieperiode eruit? Deel je ervaringen in de reacties!

 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  1/5]

Geef een antwoord

twintig − 11 =