Vijf oorzaken van stomppijn

Het verschil tussen fantoompijn en stomppijn? Fantoompijn en -gevoelens voel je in de geamputeerde ledemaat, terwijl stomppijn optreedt in de het overgebleven deel van de ledemaat. Wij zetten vijf mogelijke oorzaken van stomppijn op een rijtje.

 

1. Stomppijn door een onderliggende ziektebeeld

Man met prothese staat op naast loopbrug

Een ziekte kan stomppijn veroorzaken of versterken. Zo hebben mensen met diabetes of problemen met de bloedsomloop een grotere kans op huidproblemen, infecties en zenuwpijn, die op hun beurt stomppijn kunnen veroorzaken. Als je pijn hebt als gevolg van een ziekte is het belangrijk om deze ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden. Houd bijvoorbeeld je bloedsuiker goed onder controle en volg de instructies van je arts op het gebied van voeding, beweging en medicatie.

 

2. Stomppijn als gevolg van de operatie

Als tijdens de operatie het bot van de stomp niet op de juiste manier is geamputeerd, kun je last krijgen van het weefsel aan het uiteinde van je stomp. Dit kan pijn veroorzaken bij het dragen van je prothese. Er zijn verschillende manieren om deze pijn te verminderen, maar in enkele gevallen is een nieuwe operatie nodig om je stomp te herzien en zo de pijn te verminderen.

 

3. Stomppijn als gevolg van een neuroom

Een neuroom is een woekering van zenuwuiteinden die kan ontstaan bij een beschadigde zenuw. Zo’n neuroom kan erg gevoelig worden, vooral wanneer hij tegen je prothese(koker) drukt. Omdat neuromen bestaan uit zenuwuiteinden worden ze soms behandeld met medicatie tegen zenuwpijn. Behandelingen zonder medicatie zijn onder andere massage, accupunctuur en TENS. Soms helpt het ook om de prothesekoker aan te passen, zodat deze niet meer in contact komt met het gevoelige deel van je stomp. Een operatie is helaas niet altijd zinvol, omdat daarna vaak een nieuwe neuroom ontstaat.

 

4. Stomppijn door overmatige botvorming

Soms vormt zich overmatig veel bot rond het uiteinde van de geamputeerde ledemaat. Dit ‘extra’ bot kan drukpunten veroorzaken die zorgen voor problemen met de pasvorm van je prothese. Overmatige botvorming – ook wel heterotope botvorming genoemd – komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Soms kan het probleem worden opgelost door de prothese(koker) aan te passen. Als dit niet werkt kan een operatie uitkomst bieden. Bij kinderen kan hiermee het beste worden gewacht tot het bot is gestopt met groeien.

 

5. Stomppijn door beknelling van de zenuwen in het littekenweefsel

Stomppijn kan ook worden veroorzaakt door beknelde zenuwen in het operatielitteken. Als je operatiewond begint te genezen vertelt je arts daarom wanneer je kunt starten met het masseren van je stomp. Dit voorkomt dat zenuwen komen ‘vast te zitten’ in het littekenweefsel.

 

Normale pijn na de operatie

Het is logisch dat je in de eerste weken na de operatie pijn hebt aan je stomp. Deze pijn zou echter snel moeten verdwijnen. Stomppijn is echter anders dan ‘gewone’ pijn na de operatie. Stomppijn wordt vaak beschreven als scherp, pijnlijk, kloppend of brandend. Je volledig behandeld team, inclusief je artsen, therapeuten en instrumentmaker, zal samenwerken om de oorzaak van je pijn te bepalen en te onderzoeken welke behandeling het meest effectief is. Voel je dan ook niet bezwaard om je behandelaars om hulp te vragen!

 

Heb jij last van stomppijn? Weet je wat de oorzaak is? En hoe ga jij hiermee om? Deel jouw bevindingen in de reacties hieronder.

 

12 gedachten over “Vijf oorzaken van stomppijn

 1. Goedemiddag Beste mensen,

  Ik heb twee geamputeerde onderbenen. (knie behouden) Ik ben nog zeer actief maar merk de laatste tijd dat een stuk lopen lastiger wordt. De reden hiervan is dat ik kramp in beide stompen krijg. Ik moet dan stoppen met lopen, rust houden en kan dan verder. Ik heb al twee nieuwe kokers maar dit heeft het probleem niet verholpen. Wellicht iemand deze klanten ook gehad? Wat is de oorzaak en hoe heeft is dit eventueel verholpen?

  Dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet Henk

  1. Goedemiddag meneer

   Ik heb het zelfde mee gemaakt maar later ontdekte ik dat het komt door een neuroom ( een woekering van de zenuwuiteinden die kan ontstaan bij een beschadigde zenuwen ) , en dat is lastig en pijnlijk en soms krijg je ook een blaren , vooral wanneer de neuroom tegen uw mijn prothese (koker) drukt .

  2. Henk , I’m heb een linker onderbeen amputatie, vanaf het begin pijn aan de voorzijde onderin tussen kuit en scheenbeen uiteinde . Spuiten met codeine gehad maar het spuiten was erg pijnlijk en het leek nadien if mn stomp als bij de tandarts je wang verdoofd was en je op een spons liep . Niet meer gedaan , verder prehabeline geslikt ,medicijn voor zenuwpijn en epilepsy, maar dat beviel ook niet altijd iedere dag maar pillen naar binnen werken . En toen ik er mee stopte was ik weken neerslachtig nergens puff voor . Dus nu altijd maar pijn , in het achterhoofd, wegstoppen proberen maar . Opereren heb ik ook overwogen , maar chirurg raadde het af een jaar of 10 geleden . Dus ik hoor het graag als iemand goede ervaringen heeft ergens mee.

 2. hallo, mede lot genoten het is wat die fantoom pijn ,ik heb er ook erge last van soms heb ik het gevoel of dat ik een stroomstoot krijg ,heb er nu op het moment erg veel last van aan de zij kant van mijn voet heftig gebruik pregabaline med ,als ik s, avonds naar bed ga dan gaat het vaak wel over , maar ik heb wel ontdekt dat als je achter jedijbeen goed voelt dan vind je soms de zenuw maar we moeten er maar met leven trouwens ik ben in2014 2 maal geamputeerd van wege ziekenhuis bacterie de laatste boven de knie

 3. geachte Peter Willems ,

  graag wil ik met u in contact komen over de Amputatie onder benen . heeft u interesse dat we eens samen praten over
  de zelfde problemen te spreken ? Ik onder vind het ergste net als of de stomp op geblazen wordt . Dit in de zin dat hij op geblazen wordt tot het niet meer verder gaat, en dat er dan pijn ontstaat herken jij deze problemen ook mss
  graag hoor ik van jou

  grst Robert Hogenboom

 4. Na het uitdoen vd prothese gaan de zenuwen carnaval vieren in mijn been. Ik hen amputatie vd voet gehad. Medicatie helpt niet hen al zenuwblokkades gehad, mri scans. Tens, accupunctuur e. Druggr

  1. Dag Carin,

   Dank voor het delen van je reactie. Ik kan uit de reactie niet opmaken of ik je ergens mee kan helpen.

   Groetjes Nadja

 5. Ik heb beide benen geamputeerd, dit tot 20 cm onder de knieën . In 2008 en 2011, nu inmiddels zitten wij in 2018 . En nog steeds helse stomppijn, en raar dit alleen in het gedeelte waar de amputatie is geweest, 20 cm oder de knieën laaste deel dus tot aan amputatie . Ik zit zwaar aan de med voor de pijn onder controle te houden, en heb idd dat het weer ook mee speelt in deze zin . Prothese kan ik ook niet verdragen, en zelfs als ik die gebruik moet ik morfine zwaar op voeren . Zijn er mensen die dit zelfde door staan ? zou ik graag met deze mensen in contact komen ? Ik zou volgens alles een vaatprobleem hebben !

  1. Heb dit probleem ook, bij mij is het dat als ik dit heb ( ongeveer 3 tot 4 keer in de maand ) het is alsof ze om de 5 seconden met een breinaald door de stomp steken. Dus om de ongeveer 5 seconden een heel erg stekende pijn. Als ik dan pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen inneem gaat de pijn soms na een paar uur weg. Soms ook niet. Heb jij ongeveer hetzelfde probleem? Bij mij zorgt dit voor veel slapeloze nachten.

   1. Ja peter Willems dat heb ik net zo , hele velle steken niet te doen ook fantoompijn erbij soms , bij mij gaat het iets sneller
    Over ik neem cannabis thee dat helpt bij mij ik heb dit wel
    Meestal als ik prothese af heb , soms met , weersveranderingen ook , of heb als ik rust in bed bijv masseren helpt ook bij mij soms maar je kan niet hele nacht masseren ☹️

 6. Ik heb mij zelf aangeleerd om met de vingers de betreffende zenuwen uit te schakelen.
  Eerst werd mij in het revalidatiecentrum geleerd om mijn stomp in een handdoek te drukken tot ik míjn bevinding vertelde.Dit bracht hun na het zien op nieuwe ideeën voor de therapy al daar.

  1. Beste Richard,

   Die methode kennen we nog niet! Hoe werkt dit precies? Druk je met je vingers op de pijnplekken of komt er meer bij kijken?

   Groet, Bieke

Geef een antwoord

vijf × vijf =