Voorkom amputatie bij diabetes

In het kader van Wereld Diabetesdag besteden we vandaag aandacht aan een zeer vervelend risico van diabetes: amputatie. Wat kun je zelf doen om dit risico te verkleinen? 

 

Let op: wij zijn geen artsen. De inhoud van onze site is dan ook niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd je arts bij vragen rondom diabetes en negeer nooit professioneel medisch advies.

 

Oorzaak van amputatie bij diabetes

Er zijn verschillende factoren die het risico op amputatie bij diabetes vergroten. Toch zijn uiteindelijk bijna alle amputaties het gevolg van een voetwond die slecht geneest en geïnfecteerd raakt. Diabetes kan ertoe leiden dat de bloedvaten naar je benen en voeten vernauwen. Door de slechtere doorbloeding wordt de kans op wondjes groter en duurt de genezing langer. Tot slot kunnen ook je bloedvaten en zenuwen worden aangetast door de diabetes, waardoor je pijn minder snel voelt. Hierdoor kunnen wondjes geïnfecteerd raken voordat ze worden ontdekt. Als de infectie niet meer gestopt kan worden of de schade onherstelbaar is, kan amputatie noodzakelijk zijn. Bij diabetes gaat het vaak om de amputatie van tenen, voeten en onderbenen.

 

Wat kun je zelf doen om amputatie te voorkomen?

Gelukkig betekent de diagnose diabetes niet automatisch dat je uiteindelijk een amputatie moet ondergaan. Het allerbeste wat je zelf kunt doen om amputatie en andere serieuze risico’s van diabetes te voorkomen, is je bloedsuiker onder controle houden. Dit kun je doen door te zorgen voor:

 

  • Een gezond eetpatroon (lees hierover meer in dit artikel van het Diabetes Fonds).
  • Zo min mogelijk frisdranken en vruchtensappen, vanwege de snelle suikers in deze dranken.
  • Zo min mogelijk stress, omdat stresshormonen er waarschijnlijk voor zorgen dat het lichaam minder goed reageert op insuline.
  • Minimaal dertig minuten bewegen per dag (lees in dit artikel van het Diabetes Fonds 20 tips om meer te bewegen).
  • Een gezonde bloeddruk en een gezond gewicht, omdat insuline zijn werk niet goed kan doen bij overgewicht.
  • Regelmatig meten van je bloedsuiker, zodat je weet wanneer je actie moet ondernemen.
  • Medicatie (zoals insuline) innemen zoals voorgeschreven door je arts.

 

Voorkom amputatie met goede voetzorg

Uit onderzoek is gebleken dat goede voetzorg een groot verschil maakt bij mensen met diabetes. Zo blijkt uit een Zweeds onderzoek zelfs dat het aantal amputaties met maar liefst de helft kan afnemen wanneer diabetespatiënten goede voetzorg krijgen. Wil je weten hoe je kunt bijdragen aan het voorkomen van een amputatie met goede voetzorg? Wij schreven er eerder een artikel over.

 

Lees het artikel Diabetische voet: 12 tips voor voetzorg bij diabetes

 

Wist je dat er speciale siliconen prothesen bestaan die je kunt dragen wanneer je voorvoet is geamputeerd? Lees er meer over op de pagina Voorvoetprothesen van silicone op de site van Ottobock.

 

Heb jij een amputatie ondergaan als gevolg van diabetes? Of doe je er juist alles aan om dit te voorkomen? Deel je ervaringen hieronder in de reacties! 

 

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

19 − vijf =