Voormalig paralympisch zwemmer Simon over daten: ‘Ik accepteer negatieve reacties over mijn amputaties volledig’

“Wat zou je jezelf vragen?”, is onze eerste vraag aan Simon Boer (25), die tijdens ons interview aan het werk is als redacteur bij ‘For Him Magazine’ FHM. Hij antwoordt lachend in stijl: “Wie ik de mooiste vrouw vind en wat mijn lievelingsauto is”.

 

Simon heeft deze zomer zijn topsportcarrière als paralympisch zwemmer verruild voor een ‘nieuw leven waar hij meer energie van krijgt’. Naast zijn baan bij FHM studeert hij Commerciële Economie, investeert hij flink in zijn sociale leven en zodoende duikt hij wat vaker de kroeg in. “Als ik daar een vrouw tegenkom, komt het vaak snel ter sprake”, vertelt hij over zijn beide onderbenen, die in zijn tweede levensjaar zijn geamputeerd omdat hij geboren is zonder hielbeen en kuitbeen. “Een van de eerste gespreksonderwerpen gaat vaak over wat je doet en als ik vertel over paralympisch zwemmen, dan is de vervolgvraag al snel wat voor handicap ik heb.”

 

Afknapper?

“Op datingapps vind ik het wat lastig bespreekbaar maken”, vervolgt Simon. “Als je het online vertelt kan het een eigen leven gaan leiden bij een ander.” Hij denkt dat zijn amputaties een afknapper zouden kunnen zijn. “In het ‘echt’ kunnen mensen een realistischer beeld vormen. Terwijl ik zelf ook niet graag met een dikke vrouw afspreek, dat is heel oppervlakkig van mij. Daarom accepteer ik eventuele negatieve reacties volledig.” Overigens is Simon nog nooit openlijk afgewezen om zijn amputaties. Het lijkt vooral een gevoelskwestie. “Het is nooit leuk om over je ‘negatieve’ kant te beginnen. Het voelt voor mij als een zwakte.”

 

Zwemresultaten

Zwak is Simon allerminst. Hij zit in de laatste fase van zijn HBO-studie en heeft naast zijn baan bij FHM nog een baan als sportcoach. Bovendien heeft hij Europese en wereldrecords op de 50, 100 en 200 meter schoolslag op zijn naam, won hij goud op een EK, zilver en brons op verschillende WK’s en werd hij vierde en een vijfde op de Paralympische Spelen.

 

‘Topsport is heftig’

Simon is blij met zijn keuze om te stoppen met zwemmen. “Topsport is heftig, ik trainde 24 uur per week.” Doordat de Olympische Spelen in Tokio dit jaar niet doorgingen vanwege de coronacrisis, eindigt zijn carrière met een domper. “Ik was sowieso van plan om te stoppen na Tokio. Toen kwam corona. Ik wilde het gewoon niet nog een jaar volhouden, topsport kost teveel energie. Ik kon er nooit wat naast doen, miste familie en vrienden.” Toch kijkt hij ook met een warm gevoel terug: “Het is prachtig om met sport bezig te zijn. Ik was altijd fit, heb mooie reizen gemaakt en leuke samenwerkingen gehad.”

 

Sport is de beste leerschool

Er is geen betere leerschool dan sport, zegt Simon. “Ik heb mezelf goed leren kennen. Topsport gaat nooit zoals je wil dat het gaat. Daar word je flexibel van, je moet continu reflecteren en nauw samenwerken met de mensen om je heen. Aan de ene kant ben je verantwoordelijk voor je eigen succes, aan de andere kant heb je daar ook veel mensen voor nodig. Je leert echt samen te werken.” Zo zijn er meer tegenstijdigheden: “Je hebt de teleurstellingen en ook de mooie momenten.”

 

Onvrede over klassering

Simon gaf na het beëindigen van zijn zwemcarrière in augustus een interview aan Trouw, waarin hij zijn onvrede uitte over de paralympische zwemsport. Hij claimt in het artikel dat het ‘bestaansrecht van het parazwemmen in gevaar is nu steeds vaker aan het licht komt dat zwemmers bij meetmomenten veinzen ernstiger gehandicapt te zijn dan in werkelijkheid het geval is’. “Het is appels met peren vergelijken en het is makkelijk om te frauderen voor het classificatiesysteem. De keuring is een momentopname van een halfuur. Als je je dan gehandicapter voordoet dan je daadwerkelijk bent, ben je in het voordeel tijdens een wedstrijd.” Simon heeft de belangen door de jaren heen zien veranderen en hij denkt dat fraude daarom is toegenomen: “De parasport ontwikkelt zich heel snel en is er steeds meer geld te besteden. Het is keiharde topsport geworden. Frauderen wordt gewoon toegelaten. Net als bij dopinggebruik moeten ze dat veel harder aanpakken.”

 

Lees ook:

Vals spel in het parazwemmen: ‘Ik moest het afleggen tegen iemand die niets mankeert’

Dressuurruiter Maarten van Stek sprak zich op dit platform ook kritisch uit over tegenover de parasport

 

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Het lijkt erop dat Simon ondanks zijn amputaties fluitend door het leven gaat. Hij lijkt te genieten van alles wat hij meemaakt, grapt er op los en heeft een hoop zelfspot. “De één heeft sociale angst, de ander autisme, de volgende overgewicht. Iedereen heeft wel wat en ik heb dit. Ik heb leren doorzetten en ook toegeven dat je soms iets niet kunt. Als kind vond ik het jammer dat ik geen spits kon worden van Feyenoord. Ik wilde niet zielig gevonden worden en probeerde altijd mee te doen met de rest. Dat had weleens zijn weerslag. Maar ik ben er ook sterker door geworden. Nu ik ouder ben, heb ik geen last meer van schaamte en kan ik mijn gevoel beter verwoorden. Natuurlijk ben ik afhankelijk van mijn protheses, maar ik kan wel doen wat ik leuk vind.”

 

Vriendin gezocht

Voordat Simon weer aan het werk gaat, willen we nog twee dingen van hem weten. Hoe zit het met zijn lievelingsauto en wie vindt hij de mooiste vrouw? “Mijn lievelingsauto moet vooral functioneel zijn. Maar als ik toch zou moeten kiezen een klassieke Porsche of een Mustang.” Over de mooiste vrouw hoeft hij minder lang na te denken: “Romy Monteiro“. Simon is dus nog vrijgezel én staat open voor een nieuwe vrouw in zijn leven. Als er dames zijn die dit lezen en benieuwd zijn: via zijn Instagram kom je met hem in contact!

 

Lees ook:
Parazwemmen is in opmars: ‘Het is niet snel onmogelijk’

Zwemmen met een amputatie: zo start je ermee

 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Geef een reactie

2 + tien =