Amputatieniveaus, welke zijn er?

Er zijn verschillende amputatieniveaus. Het amputatieniveau beschrijft de plaats waar het lichaamsdeel is geamputeerd. Het bepaalt samen met een aantal andere factoren welke prothese er kan worden gekozen. 

Het amputatieniveau wordt vóór de operatie door de arts bepaald en is afhankelijk van de oorzaak van de amputatie. Als de amputatie gepland is, wordt vaak aan een instrumentmaker gevraagd welk amputatieniveau het meest geschikt is om op een later moment een optimale prothese te kunnen maken.

Lees ook ons artikel over amputatieniveaus bij een arm-amputatie

 

Voetamputatie / Teenamputatie / Voorvoetamputatie

voetamputatie

Er zijn ruim twaalf verschillende amputatieniveaus mogelijk in de voet. Deze niveaus lopen uiteen van een teenamputatie en een voorvoetamputatie tot een amputatie van het hielbeen.

Bij een voetamputatie is een siliconen prothese een interessante oplossing, omdat je als gebruiker van een siliconen prothese normale schoenen kunt dragen.

Beide voeten van Jan werden gedeeltelijk geamputeerd als gevolg van diabetes. Lees hier zijn verhaal. 

 

Onderbeenamputatie (transtibiale amputatie)

onderbeenamputatie of transtibiale amputatie

Bij een onderbeenamputatie of transtibiale amputatie wordt het onderbeen afgezet. Hierbij worden het scheenbeen (de tibia) en het kuitbeen (de fibula) geamputeerd.

Een onderbeenprothese bestaat meestal uit een koker, waarin de stomp zit, en een voetprothese. De prothese kan worden omhuld door een cosmetische overtrek en kan adapters en verbindende elementen bevatten.

Peter onderging een onderbeenamputatie. Bekijk hier de video’s met zijn ervaringen. 

 

Knieëxarticulatie

knieëxarticulatie

Bij een zogenaamde knieëxarticulatie wordt het been door het kniegewricht geamputeerd. Het kniegewricht wordt hierbij gescheiden en het onderbeen wordt verwijderd. Het dijbeen wordt hierbij volledig intact gelaten.

Een prothese bij een knieëxarticulatie bestaat uit een koker, waarin de stomp zit, een knieprothese en een voetprothese. Daarnaast bevat de prothese adapters en verbindende elementen. De prothese kan worden omhuld door een zogenaamde cosmetische cover, die ervoor zorgt dat de prothese nauwelijks zichtbaar is.

 

Bovenbeenamputatie (transfemorale amputatie)

bovenbeenamputatie of transfemorale amputatie

Bij een bovenbeenamputatie wordt het dijbeen doorgesneden. De lengte van de stomp heeft hierbij invloed op het toekomstige gebruik van een prothese.

Een prothese bij een bovenbeenamputatie bestaat uit een koker, waarin de stomp zit, een knieprothese en een voetprothese. Daarnaast bevat de prothese adapters en verbindende elementen. De prothese kan worden omhuld door een zogenaamde cosmetische cover, die ervoor zorgt dat de prothese nauwelijks zichtbaar is.

Etienne onderging een bovenbeenamputatie. Bekijk hier de video’s met zijn ervaringen. 

 

Heupexarticulatie

heupexarticulatie

Bij een heupexarticulatie wordt het volledige been geamputeerd. Het bovenbeen wordt uit het heupgewricht genomen. Wanneer bij een heupexarticulatie een prothese wordt gebruikt, wordt deze aangestuurd door de heup.

Een prothese bij een heupexarticulatie bestaat uit een koker, waarin het bekken zit, een heupprothese, een knieprothese en een voetprothese. Daarnaast bevat de prothese adapters en verbindende elementen. De prothese kan worden omhuld door een zogenaamde cosmetische cover, die ervoor zorgt dat de prothese nauwelijks zichtbaar is.

 

Hemipelvectomie

hemipelvectomie

Bij een hemopelvectomie wordt het volledige been en een deel van het bekken – tot het heiligbeen – geamputeerd. Het bekken en de rug zorgen in een latere fase voor de aansturing van een prothese.

Een prothese bij een hemipelvectomie bestaat uit een speciale koker, waarin het overgebleven bekkengebied zit, een heupprothese, een knieprothese en een voetprothese. Daarnaast bevat de prothese adapters en verbindende elementen. De prothese kan worden omhuld door een zogenaamde cosmetische cover, die ervoor zorgt dat de prothese nauwelijks zichtbaar is.

[Totaal: 9    Gemiddelde: 3/5]

2 gedachten over “Amputatieniveaus, welke zijn er?

  1. Zijn er ervaringen met onderbeen amputaties van 6 cm onder de knie?
    Welke protheses, liners, stompsokken e.d. worden hierbij gebruikt.

Geef een reactie

vijf × twee =