Wat een gedoe! – Patricia over haar gevecht met kleding

Sinds mijn amputatie vervloek ik mijn kledingkast. Er hangt genoeg in, daar niet van, maar niets staat leuk. Door mijn beenprothese staat alles anders. Ik weet niet precies waardoor dit komt. Het zal wel door mijn houding komen. Mijn lijf is veranderd, dus de manier waarop ik sta natuurlijk ook.

Dagelijkse strijd

Iedere dag met een ander outfit naar het werk. En vlak voor vertrek tóch nog even die andere, leukere broek aantrekken. Vroeger was dit geen probleem. Maar nu? Nu moet ik alles bij wat ik aandoe goed nadenken. Want ik wil mijn outfit vooral niet meer wisselen. “Even snel” is er namelijk écht niet meer bij. Heb ik eenmaal een broek uitgekozen? Dan moet hij eerst over mijn prothese. Maar daar zit mijn schoen weer aan – en die zit muurvast aan mijn prothesevoet. Die krijg ik wel uit, maar weer aan is een heel ander verhaal…

Met een plastic zak

Dus, die broek moet ik over mijn schoen heen aantrekken. Voor de goede orde: ik heb mijn prothese dan dus nog niet aan. Zijn er mensen die dat wel kunnen? En, hoe doen jullie dat dan? Wat ik inmiddels geleerd heb: trek een plastic zak over je schoen. Dan krijg je die skinny (niet dat ik dat ben, hoor 😉) broek véél makkelijker over je schoen heen. Kenden jullie die tip al?!

Welke bovenkleding?!

Enfin, als die broekspijp eenmaal om de prothese zit, trek ik ‘m aan. Daarbij moet ik natuurlijk niet vergeten om eerst mijn andere schoen aan te trekken voordat ik ga staan. Anders lukt me dat écht niet meer. Als ik eenmaal sta – met mijn broek aan 😉😉 – kies ik snel mijn bovenkleding uit. Eerlijk is eerlijk: ik heb het dan al zo warm, dat het me niet meer zoveel uitmaakt wat ik aantrek. Het liefst trek ik dan een trui of blouse aan die over de bovenrand van mijn koker valt. Zo valt die scheiding wat minder op.

Een kruipende ‘hoog water’-broek

Als ik eenmaal op mijn werk ben, kruipt mijn broek flink omhoog als ik na het zitten weer opsta. Ik loop dan met “hoog water”. Herkennen jullie dit ook? Dan ontvang ik graag van jullie wat tips! Er duiken dan regelmatig lieve collega’s naar beneden om de onderkant van mijn broekspijp weer op de juiste plaats te krijgen. Ja, ik weet het. Het dragen van een jurk of rok kan dé oplossing voor dit probleem zijn. Maar, tenzij de mussen van het dak vallen, ben ik nu eenmaal niet echt een jurken- of rokkenmens. Bovendien blijft het voor mij een drempel: zolang ik nog niet echt mooi en soepel kan lopen, ben ik er nog niet helemaal aan toe om mijn prothese te laten zien aan de buitenwereld.

Met pijn in mijn hart

En mijn prothese heeft niet alleen invloed op mijn kledingkast. In de tijd dat ik nog twee gezonde benen had, had ik namelijk ook een kast vol met schoenen. Laarzen, hoge hakken en sneakers. Die kast staat er nog wel, maar de schoenen zijn (helaas!) verleden tijd. Met pijn in mijn hart heb ik afscheid moeten nemen van mijn hoge hakken. Mijn jongste dochter was daar niet bepaald rouwig om, die heeft ze immers nu in de kast staan.

Een rib uit mijn lijf

En mijn kast? Die is wat leger geworden. Er staan nu drie paar schoenen in. Drie paar van hetzelfde, saaie en degelijke model. Wél in drie verschillende kleuren – een mens wil ook wat! Ze kostten een rib uit mijn lijf, maar nu kan ik tenminste een passende kleur schoen onder mijn broek dragen. Maar ik mis die mooie sierlijke schoenen met hak wel. De schoenen die mijn outfit nét even dat beetje meer geven, waardoor ik mezelf mooier en zelfverzekerder voel. Misschien denk je nu: “Mens, wat zeur je nou? Ben blij dat je weer kunt lopen.” En dat ben ik ook zeker. Ik ben heel blij dat ik die vrijheid terug heb. Maar ik voel me óók goed als ik er leuk uitzie. Wie niet?

In juli trouwt onze jongste dochter. Ik heb er nu al buikpijn van. Help! Wat moet ik aan?!

13 gedachten over “Wat een gedoe! – Patricia over haar gevecht met kleding

 1. Hoihoi,
  Sinds 4 maart jl heb ik een bovenbeenamputatie gehad. Ik heb mijn leven weer terug. Na 32 jaar en 5 knieprothese leef ik nu zonder pijn. De revalidatie gaat prima. Heb nu een beenprothese, dat gaat goed, maar verlang naar een prothese met een chip, zodat ik stabieler kan lopen. Geduld zegt mijn revalidatiearts 🤨
  Maar…… ik zit ook met het gedoetje: over een lange broek! Ik zei tegen mijn man: ik ga pantykousen dragen en laat mijn beenprotheses vrij.
  Deze heb je in allerlei dikte, dus ook voor als het wat kouder gaat worden.
  En het staat nog mooi ook.
  Succes met de juiste kleding en blijf positief.
  Marian

 2. Wat herkenbaar allemaal. Ik heb al 30 jaar een bovenbeenprothese dus veel ervaring met kleding die niet meer leuk staat. Ik heb ook al veel miskopen gehad. Vaak ook snel slijtage aan de achterkant van de koker waar je op zit. Ik draag ook altijd broeken en ja het blijft hangen als je weer gaat staan maar dan doe ik het zelf weer goed of met hulp. Hakken kan ik niet dragen maar er zijn gelukkig zo veel leuke schoenen en sneakers, die kan je al snel overal bij dragen. Ik zal ook eens dat plastic zakje proberen met de broek aan trekken, goed idee. Anders moet ik mijn prothese weer uit doen of hulp aan mijn man vragen. Je moet echt vindingrijk zijn met deze handicap maar al doende leert men.
  Groet, Leni Zwinkels

 3. Het probleem bij ons is dat mijn man geen prothese heeft genomen voor de amputatie van zijn onderbeen plus knie .
  Heeft iemand een goede tip voor mij hoe ik het beste een broek kan aanpassen??

 4. Hallo, ik heb een vraag wie mij kan helpen waar en in wat voor soort winkel ik spijkerbroeken kan kopen voor mijn zoon. Hij is volwassen en heeft sinds negen maanden een beenprothese met knie en een kap tot aan bijna zijn lies. De voet en schoen zitten vast aan de prothese. Een broek aankrijgen en die wijd genoeg is om zijn bovenbeen en knie te kunnen bewegen is niet te vinden. Misschien dat iemand hier mij kan helpen waar ik zulke speciale broeken kan vinden.

 5. Oh zo herkenbaar!
  Als je andere schoenen die moeilijk aan gaan om de prothese voet wilt krijgen, doe een klein plastic zakje om de voet en de schoen schuift er veel makkelijker om!
  Ik heb een verstelbare voet zodat ik wel iets qua hakken aankan.
  Daarnaast ben ik heel blij met de cover over mijn prothese, geen schuimrubber maar een gaaf kunst werk uit Canada, dat maakt het laten zien van de prothese een stuk makkelijker.
  Doe alles stapje voor stapje, dan wordt het steeds wat makkelijker om het te accepteren!

 6. Hallo, ik loop nu zo’n 30jaar met een onderbeen prothese. Ik heb om mijn knie een sleeve. Dan valt sowieso de rand minder op. Ik trek alle soorten broeken aan. Ja, behalve de hele skinny. Schoenen aantrekken heb ik geen probleem mee. Goede schoenlepel en schoenen met veter en/ of rits. Ik koop wel schoenen met hak van 4 cm. Dan doe ik een half zooltje voor in de neus. Zo loop je weer wat vlakker. En als je bij een goeie instrumentenmaker zit…. kan hij dat voor je doen. Sneakers doe ik een hakje in voor de juiste hakhoogte. Wanneer mijn broek omhoog trekt ga ik met mijn andere voet de pijp naar beneden schuiven. Dat is al automatisme bij mij. Ik trek gewoon een rokje aan. Met of zonder panty. Dan kijken de mensen maar…. ik wil er ook leuk uit zien. En ja, ik ben 30 jaar verder, ik was 20… heb ook al die hobbels moeten doorstaan. Wees trots op jezelf hoever je nu bent. Nobody is perfect.

 7. Hi,
  Ik draag 2 onder been protheses.
  Waar ik tegen aan loop is dat ik geen skinny broeken draag. Deze zitten erg lelijk bij mijn knieën.
  Je ziet dan de prothese kappen er helemaal doorheen.
  Ik kan wel makkelijk mijn schoenen aan en uit trekken als ik mijn prothese aan heb.
  Als ik mijn schoen verwisselen terwijl ik mijn prothese uit heb is het ook een gedoe.
  Ik draag ook geen hakken dat vind ik soms ook erg jammer.
  Dan zie ik een leuk laarsje en is net de hak te hoog.
  Ik heb de verstelbare voet wel geprobeerd maar liep er niet lekker op.
  Ik draag vaak wat wijdere broeken wat ik ook erg jammer vind.
  Wbt dat me broek soms blijft hangen is ook herkenbaar maar kan hem wel zelf naar beneden trekken.
  Maar nu een leuke broek scoren is lastig want alle broeken met stech Itten bij mij niet mooi bij me knieen.
  Zou ook wel willen dat het mooier zou overlopen van prothese naar boven been maar helaas.

 8. O wat herken ik alles,tis net mijn eigen verhaal.
  Met die plastic zak kende ik nog niet.
  Verder heb ik geen tips

 9. Hallo ik ben Rita al 37 jaar een boven been prothese,ja de voet moet een maatje kleiner zijn ik heb een Mouse rond mijn prothese die moet ook smaller zijn anders glijd je broek niet en blijft ze inderdaad vast zitten ik heb ook nijlons over die mousse ook dat alle kleding goed glijd ik doe ook veel botjes aan korte botjes je kan ze nu voor winter of zomer kopen dan valt het niet op als je broek korter is maar natuurlijk altijd letten op de hoogte van de hak maar de prothese maker kan je been perfect afstellen op de hoogte van je hak maar dit duurt wel even eer je dat gevonden hebt dat je oefent kunt stappen ik wens je veel succes en laat maar iets weten ik wil je altijd helpen en voor de trouw er zijn ook veel lange mooie jurken tegen woordig

 10. Wat herkenbaar allemaal! Eerst ben je blij dat je weer op 2 benen staat en dan het volgende! Zo is er altijd wat! Ook in de winter kies ik er voor om mijn prothese te laten zien. Dikke panty aan mijn goeie been onder een jurk. Maar dat is je eigen keus! Succes!

 11. Ik zie hetzelfde bij mijn vrouw. Eerst een keur aan broeken en ook schoen en laarzen en… hakken. Probeer maar eens een laars om een prothese te passen.
  Nu is ze niet bang om haar prothese te tonen. Omdat we de helft van het jaar doorbrengen heeft ze snel gedacht van:” bekijk het maar en ik draag shorts, rokjes of…. maar gewoon de prothese open en bloot.

  Natuurlijk is dat een hele grote stap voor een vrouw om zich zo zichtbaar open te stellen maar tegelijkertijd geeft het haar ook de rust van dit is wie ik ben, take of or leve it. Gewoon lekker trots op jezelf zijn ook al is de schoenenkeuze beperkt en laat zien dat je trots aan het sociale leven meedoet, net zoals mijn Marja doet

 12. Hee Patricia! Ook veel mee geworsteld. Tip: bestel je schoenen een maatje groter dan je prothesevoet of laat je volgende voet een maatje kleiner zijn. Het verschil ga je niet merken maar het aan- en uittrekken van schoenen en daarmee het wisselen van broeken word er honderd keer makkelijker door!

 13. Goede morgen Patricia, heb jij geen verstelbare voet?
  Zelf heb ik er 1 zodat ik een hak aan kan van 5 cm, nog niet de naaldhakken, maar ben al blij met 5 cm.
  Ik zou als ik jou was eens navragen of je in aanmerking komt voor zo’n voet.
  En ook ik heb dat probleem met hoog water broeken, daar heb ik nog geen oplossing voor gevonden.
  Draag ook lange loszittende truien en blouses om de bovenkant van de prothese te bedekken. Hoef me niet te schamen hoor, maar voor mezelf vind ik het fijner om de bovenkant te bedekken. Succes gewenst. Ben zelf nog maar 10 maanden onderweg.

Geef een antwoord

5 + een =