Compressietherapie

Het is heel gewoon dat het weefsel van je stomp wat opzwelt na de operatie. Deze zwelling (oedeem) is een normale reactie op de amputatie. Met compressietherapie kan de zwelling van je stomp worden verminderd. Voor het aanmeten van een eerste prothese is het namelijk belangrijk dat je stomp een goede vorm heeft.

Behandelaar start met compressietherapie bij patiënt

 

Wat is compressietherapie?

Compressietherapie betekent letterlijk ‘drukbehandeling’. Door druk aan te brengen op de stomp, bijvoorbeeld met zwachtels of therapeutische kousen, neemt de zwelling van de stomp af. Dit zorgt ervoor dat de stomp zo snel mogelijk zijn uiteindelijke vorm en afmetingen krijgt. Het bevordert bovendien de bloedcirculatie, wat de pijn vermindert en een positieve invloed heeft op de genezing van de wond.

 

Vormen van compressietherapie

Er bestaan allerlei technieken. Zo kan er gekozen worden voor zwachtelen met elastische verbanden of  het inzetten van compressiekousen of het gebruiken van siliconen liners, een soort voorgevormd siliconenverband.

 

Zwachtelen

Bij compressietherapie door middel van zwachtelen brengt je therapeut of verpleger compressieverband aan om de stomp. In de eerste periode na de operatie gebeurt dit met behulp van een speciale zwachteltechniek. Deze vorm van compressietherapie is best ingewikkeld, maar kan wel helemaal op maat aan jouw situatie worden aangepast. Hierdoor is deze methode geschikt voor elke amputatiestomp en elk amputatieniveau.
> Lees meer over het zwachtelen van de stomp

 

Compressiekousen

In plaats van zwachtels kunnen voor compressietherapie ook compressiekousen worden gebruikt. Deze kousen zijn elastisch en leverbaar in verschillende maten. Eventueel kunnen de kousen ook volledig op maat worden gemaakt. De compressiekousen moeten – net als de elastische zwachtels – elke dag worden gewassen en plat worden gedroogd. Op deze manier blijven ze elastisch. Compressiekousen zijn eenvoudig aan en uit te trekken. Zakken de kousen af? Dit kun je voorkomen met sokophouders of een bekkenband.
> Lees meer over compressiekousen op de site van Ottobock

 

Siliconen liners

Een andere vorm van compressietherapie is door middel van een siliconen liner. Een liner oefent een gelijkmatige druk uit op je stomp, zodat deze de juiste vorm krijgt. Het materiaal zorgt er bovendien voor dat je litteken zacht en soepel wordt.
> Lees meer over de behandeling met een siliconen liners

 

Wat zijn jouw ervaringen met compressietherapie? Deel ze hieronder!

 

[Totaal: 1    Gemiddelde: 1/5]

Geef een reactie

3 + twaalf =