Thomas heeft een amputatie en ontwikkelde een zwemprothese: ‘Ik voel me weer compleet in het water’

Thomas Heemskerk (30) heeft samen met zijn collega Arne van Gils een zwemflipper ontworpen voor mensen met een amputatie. Een belangrijk hulpmiddel tijdens revalidatie, vindt hij. En Thomas weet waar hij het over heeft: hij is orthopedisch adviseur en instrumentmaker, zwemt fanatiek, geeft zwemles, speelt ‘regulier’ waterpolo op hoog niveau én leeft met een amputatie.

 

Thomas kreeg op jonge leeftijd botkanker. Toen hij pas vijf jaar oud was, werd een deel van zijn linkeronderbeen geamputeerd. In 2015 onderging hij enkele operaties, waardoor hij zijn been en stomp opnieuw moest trainen. En dat gaat heel moeilijk als je geen kuitspieren hebt. Thomas werkt bij Livit Orthopedie in Amsterdam en Den Haag. Hij kwam samen met een collega op het idee om een zwemflipper te ontwikkelen. Een product waar – naast Thomas zelf – nog véél meer mensen baat bij kunnen hebben, concludeerden ze.

 

“Ik sport heel veel en kwam in een situatie dat ik mijn been opnieuw moest trainen”, vertelt Thomas. “Mijn collega is heel vindingrijk. Eén en één is twee.” Ze maakten samen een zwemflipper, aanvankelijk speciaal voor Thomas, voor persoonlijk gebruik. “Al snel kwamen we erachter dat twee mensen in een Livit-team aan de andere kant van Nederland – in Tilburg – op hetzelfde idee waren gekomen. We hebben onze krachten gebundeld om uiteindelijk tot een universele zwemprothese te komen, die nu daadwerkelijk ingezet wordt door revalidatieartsen in het hele land!”

 

Stabiliteit terugvinden

Zwemmen is namelijk een hele effectieve manier om te revalideren na een amputatie. Iemand moet na de operatie de stomp harden om ‘m te kunnen belasten. Thomas: “In het water voelt alles heel licht. Zwemmen helpt om – met een hele lage weerstand – de conditie en doorbloeding te verbeteren én je stomp sterker te maken. Het zwaartepunt in je lichaam is anders als je (een deel van) je been mist. De zwemprothese helpt om stabiliteit in het water terug te vinden. In het water train je allerlei spieren die je anders niet gebruikt. Je wordt sterker, ook buiten het water. Dat helpt ook om dagelijkse bewegingen en handelingen beter te kunnen doen, zoals traplopen.”

 

Wil jij meer weten over zwemmen met een amputatie? Lees dan ook:
Zwemmen met een amputatie, zo start je ermee
Parazwemmen is in opmars: ‘Het is niet snel onmogelijk’

 

Zorgvuldig getest

De zwemflipper, ontstaan uit persoonlijke behoefte, groeit langzaam maar zeker uit tot een succes. “We hebben het product zorgvuldig getest, gestaafd aan de wetenschap en gefinetuned”, vervolgt Thomas. “In de testfase hebben allerlei mensen met het prototype gezwommen. Van mensen die nog nooit in hun leven gezwommen hadden tot paralympische topsporters. Ik heb de prothese zelfs meegegeven aan een cliënt van me die ging snorkelen en duiken in Egypte. Op basis van verschillende ervaringen, konden we het eindproduct nog beter maken.”

 

Een universele zwemprothese

De uiteindelijke flipper is geschikt voor verschillende stomplengtes en breedtes. “We wilden een prothese maken die goed toepasbaar is in de revalidatie. En dat was een uitdaging, omdat er ontzettend veel verschillende amputaties zijn.” De zwemprothese bestaat uit een liner – een soort ‘gelsok’ – die over de stomp heen gaat. Met behulp van een boa-sluiting wordt de prothese stevig op de stomp gefixeerd en is roteren onmogelijk.

 

Lees ook: 3 soorten liners voor beenprothesen

 

Verwisselbare vin

De zwemprothese heeft bovendien een verwisselbare vin. “Met verschillende vinnen creëer je meer of minder weerstand op je stomp”, legt Thomas uit. “Een beetje zoals een hogere of lagere versnelling op de fiets. In een revalidatietraject wil je daarmee kunnen spelen. Vlak na een amputatie wil je niet dat er teveel druk op de stomp komt. Dan is een kleine, lichte vin handig. Daarmee oefent iemand wel een beweging, maar de druk blijft beperkt. Met een langere of zwaardere flipper aan moet een zwemmer harder werken en dus meer spieren aanspannen. Een beetje zoals een hoge of lage versnelling op de fiets.”

 

“Zelf vind ik een dikke siliconen vin heel prettig”, gaat Thomas verder. “Bij waterpolo in teamverband mag ik geen ‘hulpmiddelen’ gebruiken, dus ik moet mijn prothese afdoen. Maar in de trainingsfase gebruik ik ‘m wel graag. Ik merk dat ik dan echt meters maak. Als iemand met twee benen borstcrawlt, gaat ‘ie met beide benen watertrappelen. Bij mij blijft mijn linkerbeen achter, die doet niet zoveel. Met mijn flipper aan, merk ik dat ik met mijn linkerbeen wél kracht kan zetten. Als ik ‘m dan later af doe, blijft mijn linkerbeen meedoen. Hersens registreren die verandering kennelijk niet zo snel, het triggert mijn spieren dus om bepaalde activiteiten te doen. En daar ben ik heel sterk van geworden. Ik speel in een ‘regulier’ waterpoloteam. Omdat ik maar één been heb, ben ik in het nadeel ten opzichte van mijn medespelers, maar ik doe echt niet voor ze onder!”

 

Compleet

Dat is ook wat gebruikers fijn vinden aan de zwemprothese, constateert Thomas. “Mensen voelen zich weer compleet. Het voelt alsof je weer twee benen hebt, als je met de zwemflipper aan in het water ligt. In de testfase heb ik met een meneer gezwommen die eigenlijk niets van water moest hebben, maar die uiteindelijk ruim drie kwartier rondgezwommen heeft onder toeziend oog van revalidatieartsen en fysiotherapeuten. Heel gaaf!”

 

Kansen pakken

Thomas merkt dat veel mensen na een amputatie denken dat ze allerlei dingen niet meer kunnen. Zwemmen is er één van. Of ze schamen zich ervoor om hun stomp of prothese te laten zien, en daar kun je in een zwembad eigenlijk niet omheen.  “Hen wil ik graag op het hart drukken die schaamte los te laten. Iedereen is uniek. Hoeveel mensen zie je met een bril op? Zij zijn in zekere zin ook gehandicapt. Zwom je graag voor je amputatie? Blijf het daarna dan ook doen. Je zult zien dat je er zoveel voor terugkrijgt! Tegen mij zeiden ze dat ik nooit meer zou zwemmen, niet zou kunnen autorijden. Nu draai ik bovenin mee met iedereen. Waar een wil is, is een weg. Ja: een amputatie brengt uitdagingen met zich mee, maar er zijn ook zoveel kansen om te pakken!”

 

De universele zwemprothese is beschikbaar in diverse revalidatiecentra. Wil je meer weten over zwemmen met een amputatie? Neem gerust contact op met Thomas – via theemskerk@livit.nl – hij helpt je graag verder. En heb je de smaak eenmaal te pakken? Het is ook mogelijk om een zwemprothese op maat te laten maken, volledig afgestemd op jouw been, stomp en doelen.

 

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

Geef een reactie

5 × 4 =