Zwemmen met een amputatie: zo start je ermee

Zwemmen is een zeer toegankelijke sport voor mensen met een amputatie. Iedereen die ooit een zwemdiploma heeft gehaald, kan ermee beginnen. Hulpmiddelen zijn niet nodig en het is met vrijwel alle beperkingen mogelijk. Zo zijn er internationale wedstrijdzwemmers die hun armen én benen missen, en desondanks meedoen in de topsport.

 

Wellicht heb je al kennisgemaakt met zwemmen in een revalidatiecentrum. Het is een goede sport om te beoefenen als je een beperking hebt. In het water heb je relatief weinig last van een amputatie. En ondertussen train je je complete lichaam: al je spiergroepen en gewrichten zet je in bij het zwemmen. Je ontwikkelt een goede rompstabiliteit en dat is extra belangrijk voor mensen met een amputatie. Daar heb je vervolgens weer profijt van in je dagelijkse leven, je gaat er makkelijker door bewegen.

 

Zo meld je je aan

De Koninklijke Nederlandse Zwem Bond, afgekort KNZB, vindt het belangrijk dat iedereen zich in het water kan bewegen en stimuleert daarom parazwemmen in heel Nederland. De meeste revalidatiecentra bieden zwemmen aan, maar het is niet vanzelfsprekend dat je als particulier met een beperking kunt zwemmen bij ieder zwembad. Daarin biedt de KNZB een helpende hand: elke zwemmer kan ongeacht beperking, leeftijd of woonplaats een mailtje sturen naar para-meezwemmen@knzb.nl. De KNZB bemiddelt dan voor een zwemplek bij jou in de regio.

 

Heb jij al ervaring? Deel het

Voor geamputeerden zijn hulpmiddelen zoals flippers in opmars. Maar het kan ook fijn zijn om met je lichaam iets doen waarmee je juist eens geen hulpmiddelen gebruikt. Hoe kijk jij daartegenaan? Heb jij ervaring met zwemmen? Deel jouw ervaring in de comments.

 

6 gedachten over “Zwemmen met een amputatie: zo start je ermee

 1. geachte,

  op de website van leven met een amputatie las ik dat u kunt bemiddelen voor een zwemplek bij me in de buurt.

  mijn naam is Latif Hasnaoui 45 jaar uit Den Bosch en ik heb op 17 jarige leeftijd een onderbeen amputatie ondergaan.
  ik zou graag weer willen leren zwemmen aangezien dit erg goed is voor mijn rug. ik heb veel rugklachten.

  ik hoop dat u mij kunt helpen.

  Gr,

  A. Latif Hasnaoui

  1. Beste Latif Hasnaoui,

   Wat goed dat je weer wilt leren zwemmen! Wij kunnen je helaas niet helpen met bemiddeling. Hiervoor moet je bij de KNZB zijn. Met deze link ga je naar de website: https://www.knzb.nl/. Hopelijk kunnen zij u verder helpen!

 2. Ik ben begonnen tijdens mijn revalidatie na mij dubbel onderbeenamputatie. Heerlijk, t voelde zo vrij. Na mijn revalidatie eigenlijk niet meer. Op een gegeven moment verhuisde ik naar een nieuwe stad en ben ik toch weer begonnen met zwemmen. Vond t echt een hele stap voor mijzelf. Spannend er alleen op af, even doorbijten qua gestaar, maar zwem nu alweer jaren iedere week. Doen en je zal merken t is heerlijk!

 3. Na mijn amputatie in mei 2018 lag ik na 4 weken weer in het zwembad. Heerlijk de vrijheid en wat heeft het me geholpen. Kan niet zonder zwemmen

 4. Ik ga ook geregeld zwemmen het is zalig om zo vrij en zonder hulpmiddelen te kunnen bewegen
  Ik heb een onderbeenamputatie
  Ook goed voor ontspanning van uw geest

 5. Ik heb een hoge bovenbeenamputatie en ik zwem twee keer per week bij mijn fysiotherapie.
  Daar lukt het mij om zonder hulp in en uit het bad te komen. Met krukken of een looprekje ga ik naar het bad. Eenmaal in het water kan ik nu alle zwemslagen weer zwemmen, natuurlijk heb ik bij vlinderslag minder kracht en heb ik bij schoolslag en rugcrawl een correctie moeten ontwikkelen om deze slagen goed te zwemmen. Voel me letterlijk als een vis in het water, even vrij van mijn beperkingen. Ik ben nu bijna 64 jaar en dankzij dit zwemmen hou ik zo mijn lichaam in beweging.
  Eigenlijk vind ik dat alle zwembaden toegankelijk moeten worden gemaakt zodat we altijd zelfstandig in en uit kunnen stappen. Dit moet zeker bij nieuwe zwembaden een uitgangspunt worden.

Geef een antwoord

18 + drie =