Lage rugpijn en amputatie

Lage rugpijn en amputatie: het gaat helaas vaak hand in hand. Uit een studie blijkt zelfs dat lage rugpijn voor mensen met een beenamputatie bijna net zo’n groot probleem vormt als fantoompijn. Maar wat is de oorzaak van deze rugpijn? En belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Let op: wij zijn geen artsen. De inhoud van onze site is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd je arts bij vragen rondom rugpijn en negeer nooit professioneel medisch advies.

 

Belemmering

Lage rugpijn en amputatie - Foto van rugmassageLage rugpijn en amputatie, de combinatie komt helaas vaak voor. Maar liefst 81 procent van alle mensen met een bovenbeenamputatie krijgt te maken met pijn in de onderrug. Bij mensen met een onderbeenamputatie gaat het om 62 procent (bekijk de studie). Heb jij ook last van lage rugpijn? Dan weet je waarschijnlijk dat die pijn je flink kan belemmeren in je dagelijks leven. Dat moet anders kunnen! Om die reden gingen wij op zoek naar meer informatie over deze vervelende klacht.

 

Oorzaken van lage rugpijn bij amputatie

Een prothese die niet helemaal goed past is vaak de oorzaak van lage rugpijn bij mensen die een beenamputatie hebben ondergaan. Om dit te begrijpen is het belangrijk om je lichaam te zien als één geheel. Als een deel van je lichaam uit balans is, wordt dit gecompenseerd door een ander deel van je lichaam.

Denk maar aan een prothese die te lang of te kort is. Als je been aan prothesezijde langer of korter is dan je andere been, verlies je wat van je balans tijdens het lopen. Toch val je waarschijnlijk niet om. Dit komt doordat de spieren in je onderrug dit compenseren.  Maar uiteindelijk – na weken, maanden of zelfs pas jaren – worden deze spieren moe en pijnlijk. Het resultaat? Je krijgt last van je rug.

 

Behandelen van lage rugpijn en amputatie

Heb jij een beenamputatie ondergaan en heb je last van rugpijn? Dan is het belangrijk om allereerst de oorzaak te (laten) bepalen. Daarvoor kun je een afspraak maken met je instrumentmaker, fysiotherapeut of behandeld team. Deze professionals zullen proberen om de oorzaak van je probleem te achterhalen. Vaak zullen ze vervolgens een van onderstaande behandelingen adviseren.

 

1. Aanpassen van je prothese

Je prothese wordt zo samengesteld dat je beide benen even lang zijn. Na verloop van tijd kan deze verhouding echter wat veranderen. Dit heeft invloed op de manier waarop je loopt en staat, vaak met rugpijn als gevolg. Als dit bij jou het geval is kan je instrumentmaker de hoogte en/of pasvorm van je prothese aanpassen. Zo raakt je lichaam weer in balans en vermindert de spanning op je bekken en onderrug.

 

2. Aanpassen van je gewoontes

Na een tijdje worden sommige bewegingen, handelingen en houdingen een gewoonte.

Misschien ben je eraan gewend geraakt om het ene been wat verder te zwaaien dan het andere, of om een van je benen wat meer te ontlasten. Het is ook mogelijk dat je houding niet optimaal is. Je fysiotherapeut kan je hierbij helpen door middel van oefeningen. Het dragen van een prothese kan ook zorgen voor extra belasting van je rugspieren. Door je rugspieren te versterken en regelmatig te rekken is je rug beter in staat om je bewegingen te ondersteunen.

Ken je de gratis app Fitness for Amputees al? Deze app bevat makkelijk opvolgbare oefeningen en is ontwikkeld door fysiotherapeuten van Ottobock. Alles wat je nodig hebt zijn een mat, handdoek en bal.

 

3. Afvallen

Ben je de laatste tijd wat aangekomen? Ook dat kan zorgen voor rugpijn. En hoewel het lastig kan zijn om af te vallen, is het wel belangrijk voor je gezondheid.


Er zijn ook andere oorzaken voor lage rugpijn. Sommige daarvan zijn ernstig. Wordt je rugpijn snel pijnlijker? Ben je veel gewicht verloren of juist in korte tijd veel aangekomen? Heb je je blaas en/of darmen niet meer goed onder controle? Houdt de pijn je ’s nacht wakker? Of pieker je ontzettend veel over de rugpijn? Neem dan contact op met je huisarts.

 

Heb jij last van rugpijn? Of heb je juist dé oplossing voor dit vervelende probleem? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

 

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 3.8]

2 gedachten over “Lage rugpijn en amputatie

  1. Ik heb recentelijk rugpijn, doordat ik op vakantie in een ander bed lig. Mijn stomp geraakt niet voldoende aan de ‘normale’ hoek tijdens het slapen, waardoor ik ontzettende lage rugpijn krijg. Dit is de tweede keer sinds de amputatie, deze rugpijn.
    Ik heb het ook met de prothese, die ik, tengevolge van die rugpijn, niet meer draag.

Geef een antwoord